Belföld

Ukrajnában nem lesz olajvezeték

Nemcsak az ukrán költségvetésnek jelent veszteséget, de az olajtranzit-rendszer működésében is bevételkiesést okoz, sőt Ukrajna nemzetközi megítélésének is árt, hogy az ukrán parlament csütörtökön kétszeri nekifutásra sem ratifikálta a Druzsba-Adria olajvezetékek összekötéséről szóló szerződést - jelentette ki az olajvezeték-működtető Ukrtransnafta cég pénteki nyilatkozatában.

Az előterjesztés csütörtökön nem kapta meg a 450-tagú parlamentben az 50 százalék+1 szavazatnyi többséget. A ratifikáció elutasítása valószínűleg hátráltatja a projekt megkezdését.

A szerződés ellen szavazó honatyák akkor nem indokolták álláspontjukat, péntekre azonban kiderült, hogy az ellenszavazattal védeni akarták Ukrajna másik kulcsfontosságú olajvezetékét, az Odessza-Brody vezetéket. Egy képviselő szerint a parlamentnek választania kellett az Odessza-Brody és a Druzsba-Adria vezetékek között, ha ratifikálják a Druzsba-Adria megállapodást, ezzel megfojtják a másik tervet.

Az Odessza-Brody vezeték a grúziai Supsa kikötővárosból Odesszán keresztül futna a lengyel határ közeli Brodyba. A terv – amelyet Ukrajna aktívan támogat – az Egyesült Államoknak és az EU-nak is kedves, mivel tranzitkapcsolatot jelent a versenytárs Oroszország nyugatra irányuló Kaszpi-tengeri olajexportja mellett. Az orosz olajcégek, amelyek szeretnék nyugat-európai exportjukat növelni, azt szeretnék, hogy a vezeték Oroszországot is érintse.

Ugyanakkor az ukrán illetékesek is megosztottak a kérdésben. Elemzők szerint a Druzsba-Adria vezeték ratifikálásának elutasítása is az Oroszországtól való növekvő energiafüggőséggel kapcsolatos félelmeket jelzi.

Ukrajna energiaszükségletének 80 százalékban Oroszország a forrása, miközben az orosz gáz- és olajipari cégek, köztük a Gazprom gázmonopólium az ukrajnai vezetékeket olaj- és gázszállításra használják a vonzó nyugat-európai piac felé.

A Druzsba és az Adria vezetékek összekötésének tervét tavaly Oroszország, Fehéroroszország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország és Horvátország írta alá. A Druzsba olajvezeték Közép-Európába szállít orosz nyersolajat, az Adria vezeték a horvát partvidéket az ország belsejével köti össze. Az orosz energiaprogramban más, elsőbbséget nyerő vezetékprogramok között szerepel a Druzsba-Adria kapcsolat fejlesztése, amellyel az orosz nyersolaj közvetlenül elérheti az adriai kikötőket.

A két vezeték összekötésével Ukrajna olajtranzitját mintegy 5 millió tonnával növelhetné a működés első évében, ami 30 millió dolláros pótlólagos költségvetési bevételt jelentene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik