Belföld

Nem támogatja a forint leértékelését az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) semmilyen körülmények között sem támogatja a forint leértékelését, a folyó fizetési mérleg egyenlegromlása ellen más módszerrel kell fellépni - mondta Adamecz Péter, az MNB alelnöke pénteken Budapesten, a Cégvezetők Klubja rendezvényén.

Az alelnök “baklövésnek” nevezte a kormánnyal együtt eldöntött júniusi sáveltolást. Mint mondta: ez olyan zavart okozott a piacon, aminek a terhét a magas kamatok miatt még ma is nyögik. Hozzátette: ezt követően a kormány is megértette, hogy a leértékelés nem lehet megoldás. Az alelnök megerősítette, hogy jövőre 4,5 százalékos alapinflációval számolnak, amit 2 százalékpont körül növelnek az adómódosítások.

Hozzátette, hogy a 2005-ös inflációs várakozásokba reményei szerint a jövő évben átmenetileg emelkedő infláció nem épül be. Felhívta a vállalatvezetők figyelmét, hogy a jövő évi bérkiáramlásoknál ne az átlagos 6,6 százalék körül várható inflációt vegyék figyelembe, mivel bevételeik ennél mintegy 2 százalékponttal alacsonyabb ütemben nőnek csak.


 

Ajánlott videó