Belföld

Skandináv országok a digitális világ élén

A digitális információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférés terén a skandináv országok és az ázsiai „kistigrisek" vezetik a világranglistát, állapítja meg az ENSZ távközlési szervezete, a Nemzetközi távközlési Unió (ITU) szerdán közzétett jelentése.

A genfi központú testület megállapítja, hogy a listát Svédország és Dánia vezeti, őket szorosan követi Izland, Dél-Korea és Norvégia, a legmagasabb internet lefedettséggel pedig Izland és Svédország büszkélkedhet. Az ITU kutatói megállapították, hogy Hongkongban messze a legolcsóbb az internet szolgáltatás díja – havi 20 órát véve alapul az átlagjövedelem százalékában.
Ha az öszehasonlítási alapot 1-nek vesszük, akkor Hongkongban 0,19 a tarifa, míg a második helyen álló USA-ban 0,51 és a harmadik helyen álló Szingapúrban 0,64. A svéd érték 1,1, ám a Kongói Demokratikus Köztársaságban eléri majdnem az 1000-et. A több mint 178 országra kiterjedő vizsgálat azt mutatja, hogy sok egykori szegény ország az utóbbi években rengeteget invesztált az informatikába és távközlésbe, amit a fejlődés motorjának tekintett, és viszonylag magas lefedettség értéket is produkált. Ebben az ország csoportba tartozik a poszt-szovjet Észtország, a Közel-Keleten az Egyesült Arab Emirátusok és az olyan szigetállamok, mint a Bahamák vagy a Seychelle-szigetek .

Az ITU szerint a szaharai övezet alatt elhelyezkedő afrikai államokban legalacsonyabb a digitális információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférés mértéke – amelybe beletartozik a mobiltelefónia is -, ami szinte nem mérhető Burkina Fasóban és Nigerben. A szervezet által „digitális hozzáférési mutatószámnak” (Digital Access Index – DAI) nevezett értéket most először állapította meg egy vizsgálat úgy, hogy számításba vette az oktatási színvonalat, a hozzáférhetőség anyagi oldalát és a meglévő infrastruktúrát egy ország besorolásánál.

Ezt a listát – ahol a maximális eredmény 1 pont – Svédország vezeti 0,85 ponttal, a második Dánia 0,83-al, Izland és Dél-Korea holtversenyben a harmadik helyen 0,82 ponttal. Az USA a 10. helyen osztozik Kanadával 0,78 ponttal, míg a 21. helyen szintén holtversenyben Új-Zéland, Olaszország, Franciaország és Szlovénia áll 0,72-vel, Izrael pedig a 25. 0,70-el. Az ITU ezen kívül még felállított egy „felső-közép hozzáférést biztosító” második kategóriát, valamint a közepes és az alacsony szintű hozzáférést felmutató ország kategóriákat. Sajnos a hír nem említi Magyarország helyét – amit annak alapján, hogy a második kategória leggyengébb eredményét Spanyolország, Görögország és Portugália mellett Malajzia, Argentína és Jamaica hozza, kénytelenek vagyunk a közepes hozzáférésű államok között keresni a poszt-szovjet Belarusz, Dél-Afrika, Egyiptom, India és Örményország társaságában.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik