Belföld

Ukrajna szigorítja az internet ellenőrzését

Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a közzétételét – az interneten is – minden olyan anyagnak, amely terrorcselekményre, az állam megdöntésére buzdít vagy bemocskolja egy egyén hírnevét.

A szavazásra az után került sor, hogy a cég, amely eddig az ország internetes domainjét kezelte, bejelentette, megfellebbezi azt a kormánydöntést, amely elvette tőle ezeket a funkciókat, és átruházta a korábbi KGB-re.

A tervezetet 269 képviselő fogadta el a szavazásban résztvevő 335-ből, a két ellenzéki párt, a „Mi Ukrajnánk” és a Julija Tyimosenko Blokk bojkottálta a szavazást. A rendelkezések törvénytelennek nyilvánítják és üldözik az olyan felhívások közzétételét, amelyek az állam megdöntésére, vagy az alkotmány erőszakos megváltoztatására szólítanak föl, továbbá pornográf tartalmúak vagy a terrorizmust, az erőszakot és a diszkrimináció bármely formáját népszerűsítik.

A törvény tiltja olyan információk közzétételét is, amelyek „sérthetik az egyének becsületét vagy üzleti hírnevét”. Eközben a Hostmaster cég – amelyet július 22-én fosztottak meg az ország domain-nevének (.ua) felügyeletétől – bejelentette, hogy megfellebbezi a kijevi gazdasági döntőíróság ítéletét, amely a múlt hónapban jóváhagyta a kormány döntését.

Az internetet ebben a szovjet utódállamban az újonnan alapított Ukrán Információtechnológiai Központ felügyeli, amely lényegében nem más, mint az állami távközlési felügyelet és az SBU (szovjet kori „leánynevén” KGB) közös elnevezése. A Hostmaster, amely 2001 óta felügyelte az ország-domaint, azt állítja, hogy a lépés semmibe veszi a gazdasági törvényeket, elsősorban azt, amely megtiltja az államnak, hogy egy magáncég ügyeibe avatkozzon.

Az internetes ellenzéki napilap, az Ukrainszkaja Pravda viszont a tervezet kapcsán azt jegyzi meg, hogy mindkét döntés abba a kormányzati tervbe illeszkedik, hogy ellenőrizzenek minden információt a 2004 októberében esedékes elnökválasztás előtt, és biztosítsák Leonyid Kucsma elnök hatalmon maradását. Az ukrán parlament már júliusban is megnyirbálta a sajtószabadságot, amikor elfogadta azt a törvényt, amely felhatalmazza az SBU-t, hogy őrizetbe vegye az államtitkok kiszivárogtatásának gyanújába keveredett újságírókat – és törvényellenesnek minősítette hírforrásaik nevének elhallgatását, ami nagy felhördülést keltett nyugaton, és kiváltotta az Európa Tanács tiltakozását.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.