Belföld

Lengyel lap a K&H-botrányról és a PSZÁF-törvényről

Részletes cikk jelent meg a Gazeta Wyborcza szerdai számában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jogállását szabályozó törvény tervezett módosításáról, a K&H Bank brókercégének botrányáról, illetve az ezekkel kapcsolatos nemzetközi aggodalmakról.

A liberális lengyel napilap szerint a magyar országgyűléshez benyújtott törvénymódosítással Medgyessy Péter szocialista többségű kormánya fel akarja számolni a PSZÁF függetlenségét, és maga alá akarja rendelni ezt az intézményt. Ezzel sikerülne eltávolítania a PSZÁF éléről az oda még az előző, jobboldali kormány által kinevezett Szász Károlyt.

A magyar szocialisták tervei már kiváltották a magyar jegybank bírálatát és az Európai Bizottság képviselőinek aggodalmát. Ezekhez a hangokhoz csatlakozik hamarosan kritikus véleményével a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), amely a jövő héten készül közzétenni vonatkozó jelentését – olvasható az aláírás nélküli cikkben.

A szerző idézte a Reuters hírét, mely szerint az OECD jelentésében olyan megállapításra jut, hogy a magyar kormány átszervezési tervei a pénzügyi felügyelet eredményességének gyengülésével fenyegetnek, és ha a parlament elfogadja a javaslatot, Magyarország ezen a téren jelentősen el fog térni a nemzetközi gyakorlattól.

A brókerbotrány előzményeinek, fejleményeinek részletes ismertetése mellett a cikk megemlítette, hogy a Magyar Nemzet című lap összefüggésbe hozta Medgyessy és László Csaba pénzügyminiszter személyét a botránnyal. A magyar szocialisták – fejeződik be a cikk – cáfolják, hogy kormányképviselőik kapcsolatban állnának az Inter-Európa Bankban (melynek Medgyessy korábban elnöke volt) és K&H Bankban (melyben László magas állást töltött be) feltárt szabálytalanságokkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik