Belföld

A Gazprom osztalék helyett csökkentse adósságait!

Az orosz kormány minden bizonnyal felkéri a Gazprom gázipari vállalatot, hogy csökkentse osztalékát és költségeit, és ily módon finanszírozza adósságát, ne pedig új hitelek felvételével - írta az orosz Interfax hírügynökség szerdán, Andrej Saronov gazdasági miniszterhelyettest idézve.

A Gazpromnál a múlt héten közölték, hogy jövőre 40 százalékkal 7,3 milliárd dollárra akarják növelni az új hitelek felvételét az idei 5 milliárd dollárról. A pénzt a termelés és a vezetékrendszer fejlesztésére, továbbá a meglévő adósság szolgálatára akarják költeni. Jelenleg a Gazprom devizaadóssága 13,7 milliárd dollár, a legnagyobb az orosz cégek közül.

– A kormány számára készített jelentésünkben több lehetőséget vázolunk fel, ezek között van az osztalék csökkentése és a leányvállalatok pénzügyi támogatásának visszafogása. Ez segíteni fog a hiányok csökkentésében – mondta Saronov.

Tavaly a Gazprom részvényenként 0,40 rubel osztalékot fizetett, ami összesen 320 millió dollárnak felelt meg. Elemzők szerint a Gazprom idén megháromszorozná az osztalékot. Jövőre a teljes adósságának 400-500 millió dolláros csökkentését tervezi, az idei 2 milliárd dolláros lefaragás után.

A Gazprom adja az európai országok fölgázfogyasztásának negyedét, jelenleg ezer köbméterenként 140 dollárért. Jövő évi terveit ezer köbméterenként átlagosan 100 dolláros bevételre alapozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik