Belföld

Nők a munkahelyen – a boldogabbik nem

A nők átlagfizetése alacsonyabb a férfiakénál, a ranglétrán is nehezebb küzdik fel magukat, mégis boldogabbak és kevésbé stresszesek, mint férfi társaik. Mi a titkuk?

A női munkavállalók kevesebbet keresnek, mint a velük azonos pozícióban levő férfiak. Egy bizonyos fokon túl már szinte lehetetlen feljebbküzdeniük magukat a ranglétrán. Az igaznak bizonyuló sztereotípiák ellenére a nők boldogabbak, elégedettebbek a munkahelyükkel és fizetésükkel – derült ki a The Times brit napilap felméréséből, amelyet a 100 legjobb brit munkahely listájának összeállításához végeznek el minden évben.

A nők között is az alkalmazásban álló anyák a legelégedettebbek. Úgy érzik, kiteljesedhetnek munkahelyükön, magasabb fokú személyiségfejlődésről és kevesebb stresszről számoltak be. A férfiak minden fronton alulmaradnak velük szemben.

Arányok lent és fent

A felmérésben részt vevő 70 ezer munkavállaló között fele-fele arányban képviseltették magukat a férfiak és a nők. A pozíciókat tekintve azonban már nem volt ilyen egyenlő az eloszlás: míg a beosztottak 58 százalékát a gyengébbik nem tette ki, a középvezetők között 42 százalékban, a felsővezetők között pedig csak 22 százalékban szerepeltek.  

Eltérő helyzetben – mégis boldogabban

A fizetés terén korántsem győzedelmeskedett még az egyenlőség elve Nagy-Britanniában. A nők a legvonzóbb angol munkahelyeken is átlagosan 18 százalékkal kevesebb bért kapnak ugyanazért a munkáért, mint a férfiak. Ennek ellenére mégis úgy érzik, tisztességes feltételek között dolgozhatnak, munkaadóik nem használják ki őket.

Az eredmények zavarba ejtőek, hiszen a lassan hagyományossá váló felfogás szerint a nők frusztráltak a munkahelyükön őket érő negatív megkülönböztetés miatt. Hogy valóban fennálló hátrányos helyzetük ellenére sem lépnek fel rossz hatások, az valószínűleg a nők alacsonyabb elvárásaival magyarázható. Mivel eredetileg ők maguk is számolnak a bérezésben diszkriminációval, az nem is csökkenti az elégedetlenségüket. Sőt, ha úgy érzik, várakozásuk fölött ajánl nekik fizetést a munkaadó, akkor megbecsülve érzik magukat.

Női szemmel szebb

 

Talán azért is lettek a nők a stresszkezelés bajnokai, mert könnyebben meglátják a környezetükben lévő emberekben a jó tulajdonságokat. Pozitívabban gondolkodnak a vezetésről és a munkatársaikról is. 

Jobb stresszkezelők

Mindezek mellett a nők jóval kisebb arányban szenvednek a munkahelyi stressztől. Kizárólag a középvezetői szinten munkát vállalókra nehezedő stressznyomás foka egyezik meg mindkét nem tagjainál. A hierarchia magasabb és alacsonyabb lépcsőin a nők sokkal jobban érzik magukat, mint az elméletileg erős és mindennel megküzdő munkatársaik.

Ez feltehetően a nők jobb stresszkezelési képességének köszönhető. A kutatás eredményeként kiderült, hogy azok a nők, akik stresszre visszavezethető panaszok miatt keresik fel az orvost, könnyen és gyorsan túllendülnek a problémán munkahelyi és magánéleti felelősségük és örömeik egyensúlyba terelésével. Ezzel szemben a férfiak képtelen az optimális egyensúly megtalálására, hosszasan orvosi segítségre szorulnak. 

Vállalati óvoda

 

A mintában legelégedettebbek azok az anyák lettek, akiknek a gyermeikei a vállalati óvodába járhattak. Ezek általában egy épületben vannak az irodákkal, ezért a nők gyermekük közelsége miatt úgy érzik, nem csak megélhetésükről, hanem a gyermekükről is tudnak gondoskodni. Az ebédszünetben és egy-egy lecsípett 5 perc során átugorhatnak hozzájuk, és erőt meríthetnek gyermekük jelenlétéből. 

A gyerekek még jobban kiegyensúlyoznak

A The Times felmérése megdönti azt a feltételezést is, mely szerint a gyermektelen, önmagukra és saját céljaikra jobban koncentráló nők jobban kiteljesednek a munkájukban. A férfiak elégedettsége ezen a téren ugyanis a herarchia minden fokán dolgozó nő elégedettségénél nagyobbnak bizonyult, kivéve azoknál az asszonyoknál, akik gyereket neveltek a munkájuk mellett.

A negyvennégy év alatti anyák a legboldogabb munkavállalók: 77 százalékuk nem csak elégedett a munkahelyével, hanem úgy is érzi, hogy személyisége is fejlődik és kiteljesedik a rá bízott feladatok által. Vagyis az anyákat nemhogy terhelné a családjuk, elvonva figyelmüket a munkától, hanem további lendületet ad a munkakedvüknek. Ezeknek a nőknek 72 százaléka büszke a munkahelyére, míg a gyermekteleneknek csak 66 százaléka állította ugyanezt.

A családosok magas elégedettsége valószínűleg a The Times listájának első 100 vállalatára jellemző rugalmassággal is magyarázható. A munkaidő teljesítmény szerinti megítélése, valamint egyéb vállalati szolgáltatások is hozzájárulnak a felmérés meglepő eredményeihez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik