Belföld

Házi sci-fi – Avatar a Média Centerben

admin
admin

2003. 11. 17. 12:54

Képzeljünk el egy televíziós rendszeren elérhető virtuális várost, amelyben filmet nézhetünk, vásárolhatunk. Ezt a rendszert Magyarországon már ki lehet próbálni.

Hogyan lehetne forradalmasítani az online kereskedést? Az Etics Rt.

megoldása egy olyan virtuális hely, ahol a kereskedő és a vásárló egyaránt jelen van. Ez a környezet háromdimenziós város, ahol azoknak a cégeknek az üzletei találhatók, amelyek szerződést kötöttek az Etics-szel. A vásárlót ebben a térben egy animált figura, az úgynevezett Avatar “képviseli”.

A figura megjelenését tetszés szerint lehet alakítani, és segítségével chat-rendszerben kommunikálhatunk a többi vásárló vagy eladó Avatarjával. Így a vásárló azonnal információt kaphat az általa kiválasztott termékről. Ha a kereskedő éppen nincs gépközelben, és nem tud chaten válaszolni az érdeklődőnek, ő akkor is kérdezhet a kereskedő Avatarjától. Lehetőség van ugyanis az Avatarok programozására, mégpedig úgy, hogy választ adjanak 500 előrelátható kérdésre.

Miért éppen nálunk?

 

Elég meglepő, hogy a cég Magyarországon akarja beindítani ezt a rendszert, hisz nálunk az online vásárlás még gyerekcipőben jár, és a társadalom vásárlóereje is messze elmarad a nyugat-európai országokétól. Marti Attila, az Etics Rt. elnöke a következőkkel indokolta a döntést: egyrészt a fejlesztés, és a rendszer felépítésének költségei itt alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában, másrészt Magyarország a második helyen áll Európa országai között a tekintetben, hogy az emberek naponta hány órát töltenek a televízió előtt. Így arra számítanak, hogy nem lesz nehéz a passzív televíziózás irányából az interaktív televíziózás irányába mozdítani a társadalmat. 

Egy kellemes teljesítményű gép és… 

A virtuális város ötlete köré kiépített speciális rendszer televízióra és a cég által forgalmazott Média Centerre épül. Az ügyfél egy bizonyos összegért megkapja a Media Centert; ez egy formatervezett, kellemes teljesítményű számítógép 2,4 gigahertzes processzorral, 120 gigabájtos merevlemezzel, 128 megabájtos, 3d-s videokártyával, 5.1-es hangrendszert támogató hangkártyával, valamint DVD-lejátszóval. A megjelenítés a vásárló tévékészülékének felhasználásával történik.

A készülék műholdas vagy kábeltelevíziós kapcsolaton át csatlakozik az internetre, a kapcsolatot az Astra műholdas szolgáltató adja 384 vagy 768 kilobit/másodperces sebességen a felhasználónak. A visszafelé irányuló kommunikációt, vagyis a feltöltéseket az ügyfélnek kell megoldania, tetszőleges internetszolgáltatóval.

A műholdas rendszert bárhova ki lehet helyezni, tehát az ország bármely pontján lehetővé válik a szélessávú internetkapcsolat. A GPRS-rendszerrel pedig bárhonnan nehézség nélkül megoldhatók a feltöltések.

Hálózati terjesztés

 

Az Egyesült Államokban az Etics Rt. a sikeres hálózati terjesztési módot alkalmazza – tudtuk meg Hoffmann Tamástól, a cég marketingigazgatójától. Az ismeretség útján terjedő termékek rendszeréből volt elég az utóbbi időben itthon is. A magyar társadalom e módszer iránt táplált esetleges ellenszenvét úgy akarják semlegesíteni, hogy a terjesztő feladatkörébe a gép használatának oktatása is beletartozik, így tehát némi társadalmi szolgálatot is vállalnak. 

Város a merevlemezen

A virtuális város a Media Center merevlemezén van. Ez azt jelenti, hogy a 120 gigabájtos kapacitás kétharmadát lefoglalja magának; így azonban élvezhető sebességen lehet futtatni a programot. A város adatait a számítógép automatikusan frissíti a műholdas kapcsolaton keresztül. Ennek nagy előnye, hogy így csak az előfizetők tudják használni a rendszert, és sokkal biztonságosabb, mint az internet. Maga a vásárlás a szerződéskor meghatározott számlaszámon történik, így rögtön azonosítják a vevőt, és jóval gyorsabb az online kereskedés.

A legérdekesebb a szakértők által már korábban megjósolt lehetőségek rendszeren belüli megvalósulása volt. A merevlemezre a műholdas rendszer 25-30 filmet fog sugározni, ezekből a néző választja ki – bizonyos díj ellenében – azokat, amelyeket szeretne megnézni. Ez egyelőre csak azt jelenti, hogy nem kell elmennünk a videotékába, de hosszú távon lehetséges, hogy minden televíziós programot a néző választ ki, így végül is ő szerkesztheti a műsort.

A másik érdekes lehetőség a távoktatás egy interaktív formája. Ez a streaminglehetőséget használja ki látványos előadások sugárzására, és a chatrendszeren át a visszajelzés lehetőségét is megadja a hallgatónak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.