Belföld

Házi sci-fi – Avatar a Média Centerben

Képzeljünk el egy televíziós rendszeren elérhető virtuális várost, amelyben filmet nézhetünk, vásárolhatunk. Ezt a rendszert Magyarországon már ki lehet próbálni.

Hogyan lehetne forradalmasítani az online kereskedést? Az Etics Rt.
Házi sci-fi – Avatar a Média Centerben 1

megoldása egy olyan virtuális hely, ahol a kereskedő és a vásárló egyaránt jelen van. Ez a környezet háromdimenziós város, ahol azoknak a cégeknek az üzletei találhatók, amelyek szerződést kötöttek az Etics-szel. A vásárlót ebben a térben egy animált figura, az úgynevezett Avatar “képviseli”.

A figura megjelenését tetszés szerint lehet alakítani, és segítségével chat-rendszerben kommunikálhatunk a többi vásárló vagy eladó Avatarjával. Így a vásárló azonnal információt kaphat az általa kiválasztott termékről. Ha a kereskedő éppen nincs gépközelben, és nem tud chaten válaszolni az érdeklődőnek, ő akkor is kérdezhet a kereskedő Avatarjától. Lehetőség van ugyanis az Avatarok programozására, mégpedig úgy, hogy választ adjanak 500 előrelátható kérdésre.

Miért éppen nálunk?

 

Elég meglepő, hogy a cég Magyarországon akarja beindítani ezt a rendszert, hisz nálunk az online vásárlás még gyerekcipőben jár, és a társadalom vásárlóereje is messze elmarad a nyugat-európai országokétól. Marti Attila, az Etics Rt. elnöke a következőkkel indokolta a döntést: egyrészt a fejlesztés, és a rendszer felépítésének költségei itt alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában, másrészt Magyarország a második helyen áll Európa országai között a tekintetben, hogy az emberek naponta hány órát töltenek a televízió előtt. Így arra számítanak, hogy nem lesz nehéz a passzív televíziózás irányából az interaktív televíziózás irányába mozdítani a társadalmat. 

Egy kellemes teljesítményű gép és… 

A virtuális város ötlete köré kiépített speciális rendszer televízióra és a cég által forgalmazott Média Centerre épül. Az ügyfél egy bizonyos összegért megkapja a Media Centert; ez egy formatervezett, kellemes teljesítményű számítógép 2,4 gigahertzes processzorral, 120 gigabájtos merevlemezzel, 128 megabájtos, 3d-s videokártyával, 5.1-es hangrendszert támogató hangkártyával, valamint DVD-lejátszóval. A megjelenítés a vásárló tévékészülékének felhasználásával történik.

A készülék műholdas vagy kábeltelevíziós kapcsolaton át csatlakozik az internetre, a kapcsolatot az Astra műholdas szolgáltató adja 384 vagy 768 kilobit/másodperces sebességen a felhasználónak. A visszafelé irányuló kommunikációt, vagyis a feltöltéseket az ügyfélnek kell megoldania, tetszőleges internetszolgáltatóval.

A műholdas rendszert bárhova ki lehet helyezni, tehát az ország bármely pontján lehetővé válik a szélessávú internetkapcsolat. A GPRS-rendszerrel pedig bárhonnan nehézség nélkül megoldhatók a feltöltések.

Hálózati terjesztés

 

Az Egyesült Államokban az Etics Rt. a sikeres hálózati terjesztési módot alkalmazza – tudtuk meg Hoffmann Tamástól, a cég marketingigazgatójától. Az ismeretség útján terjedő termékek rendszeréből volt elég az utóbbi időben itthon is. A magyar társadalom e módszer iránt táplált esetleges ellenszenvét úgy akarják semlegesíteni, hogy a terjesztő feladatkörébe a gép használatának oktatása is beletartozik, így tehát némi társadalmi szolgálatot is vállalnak. 

Város a merevlemezen

A virtuális város a Media Center merevlemezén van. Ez azt jelenti, hogy a 120 gigabájtos kapacitás kétharmadát lefoglalja magának; így azonban élvezhető sebességen lehet futtatni a programot. A város adatait a számítógép automatikusan frissíti a műholdas kapcsolaton keresztül. Ennek nagy előnye, hogy így csak az előfizetők tudják használni a rendszert, és sokkal biztonságosabb, mint az internet. Maga a vásárlás a szerződéskor meghatározott számlaszámon történik, így rögtön azonosítják a vevőt, és jóval gyorsabb az online kereskedés.

A legérdekesebb a szakértők által már korábban megjósolt lehetőségek rendszeren belüli megvalósulása volt. A merevlemezre a műholdas rendszer 25-30 filmet fog sugározni, ezekből a néző választja ki – bizonyos díj ellenében – azokat, amelyeket szeretne megnézni. Ez egyelőre csak azt jelenti, hogy nem kell elmennünk a videotékába, de hosszú távon lehetséges, hogy minden televíziós programot a néző választ ki, így végül is ő szerkesztheti a műsort.

A másik érdekes lehetőség a távoktatás egy interaktív formája. Ez a streaminglehetőséget használja ki látványos előadások sugárzására, és a chatrendszeren át a visszajelzés lehetőségét is megadja a hallgatónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik