Belföld

Elutasította a bizottság a közúthálózat-fejlesztési törvényt

Az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottsága hétfői ülésén a jelen levő ellenzéki többség elutasította a gyorsforgalmi közúthálózat fejlesztéséről szóló törvényjavaslat általános vitára bocsátását, bár a képviselők pártállástól függetlenül egyetértettek abban, hogy szükség van egy, a közúthálózat fejlesztését meghatározó törvényjavaslatra.

A javaslat nyolc kormánypárti igen szavazatot kapott, öten nemmel szavaztak és öten tartózkodtak. Bots Dénes, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) jogi főosztályvezetője elmondta: az európai uniós csatlakozás során számos eredményt ért el Magyarország, de például az infrastruktúra fejlesztése terén lemaradása van az országnak.

Kiemelte: a javaslat az országos közúthálózat fejlesztését célozza egyes engedélyezési eljárások gyorsításával, bizonyos szabályok alkotmányos keretek közötti egyszerűsítésével. Hozzátette: a javaslat az uniós költségvetéshez igazodva, 2007. december 31-ig tartalmazza a fejlesztéshez szükséges forrásokat.

Hangsúlyozta, hogy a javaslat tekintettel van az egészségügyi, környezetvédelmi, kulturális örökség védelmét célzó szabályokra. Mint mondta, a javaslat előírja, hogy a tervező folyamatos kapcsolatot tartson fenn a környezetvédelmi hatóságokkal más szakhatóságok mellett. Hozzátette: a környezetvédelmi határozatok során a helyi önkormányzatok szakhatóságként járnak el

Ajánlott videó

Olvasói sztorik