Belföld

Nullszaldós eredményt vár a negyedik negyedévben a TVK

A TVK-csoport negyedik negyedéves nettó pénzügyi eredménye adózás és kisebbségi részesedés levonása nélkül (EBIT) a társaság várakozásai szerint nullszaldós lesz - mondta Bács Zalán, a TVK vezérigazgató-helyettese.

Hozzátette: a negyedik negyedévben az átlagos pirolízis alapanyag árak várhatóan a jelenlegi, viszonylag magas szinten alakulnak, míg a polimer jegyzésárak vonatkozásában sem várható jelentős elmozdulás. A harmadik negyedévben azért alakult kedvezőtlenül a cég piaci környezete, mert a pirolízis alapanyagok jegyzési árai nőttek, ugyanakkor a polimer késztermékek árai minden termékszegmensben csökkentek. E változások következményeként az integrált petrolkémiai árrés 24 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest.


A TVK csoportszintű árbevétele az első kilenc hónapban meghaladta a 110 milliárd forintot, ami 10 százalékos növekedést jelentett a tavalyi évhez képest. Ez annak is köszönhető, hogy az értékesítésben a TVK–MOL–Slovnaft szinergiák kihasználására törekedett a társaság, így a TVK kereskedelmi leányvállalatai a Slovnaft által előállított polietilén és polipropilén termékeket is forgalmazták – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes. A TVK-csoport konszolidált EBIT nyeresége 2,197 milliárd forint volt szeptemberig, a nettó eredmény 3,222 milliárd forintot tett ki. “A jövő szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró Petrolkémiai Fejlesztési Projekt a tervezett ütemterv szerint halad, a terveztetés már a befejezés stádiumába került” – közölte Bács Zalán.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik