Belföld

Hat százalék feletti GDP növekedést várnak Oroszországban

Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök arra számít, hogy az ipar vártnál jobb teljesítményének köszönhetően az orosz gazdaság 6 százalék feletti mértékben bővülhet az idén.

A kormány eredeti tervében 3,5-4,4 százalékos GDP növekedés szerepelt, amit júliusban 5,9 százalékra emeltek fel a gazdaság kedvező első fél évi teljesítményének láttán. Az év első tíz hónapjában az ipar mintegy 7 százalékkal többet teljesített, ez kellő alapot ad az idei évi növekedési várakozás módosítására – közölte a miniszterelnök.


A világ második legnagyobb olajtermelő országának nemzeti terméke az év első felében 6,5 százalékkal bővült főképp a nyersolaj növekvő kivitelének, illetve az ennek hatására bekövetkezett beruházási és hazai kereslet élénkülés miatt. A Nemzetközi Valutaalap legutóbbi előrejelzésében a GDP 6,25 százalékos növekedését prognosztizálta reálértékben a tavalyi 4,3 százalék után. A szakértők még a 7 százalékos idei tempót sem zárják ki, bár kételkednek abban, hogy a tendencia tartós maradhat, mivel a Jukosz- ügy elbátortalaníthatja a befektetőket.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik