Belföld

Szerbia megegyezett Oroszországgal az adósságrendezésről

Szerbia és Oroszország kedden Moszkvában megállapodott a két ország adósságainak kölcsönös rendezéséről. Az adósságok egy része még a Szovjetunió fennállása alatt keletkezett.

A belgrádi B-92 adó jelentése szerint az adósságrendezéssel a szerb kormány számára két jelentős terv végrehajtása válik lehetővé. A szerb pénzügyminiszter, Bozidar Djelic úgy nyilatkozott, hogy a Szerbia irányában fennálló orosz adósságok rendezésével egyrészt a szerb-román határnál levő dunai Djerdjap vízerőmű felújítási munkái válnak biztosítottá. Ez, a 100,6 millió dolláros költségű beruházás 2004-2010 között készül el és további 40 évre biztosítja a szerbiai energiaellátás szempontjából kulcsfontosságú erőmű működését. Az orosz cég, amely megkapja a megbízatást, a kivitelezésbe szerb cégeket is bevon. Djelic nem nevezte meg az orosz céget.

A megállapodással másfelől négyötöd részben rendezik a NIS szerb olajipari vállalkozás adósságait az orosz Gazprom felé. Az összadósság 248 millió dollár, amelynek maradék egyötödét szerb áruk és szolgáltatások szállításával egyenlítik ki. A korábbi Jugoszlávia felosztása után a keletkezett öt köztársaság összesen 1,3 milliárd, a szovjet időkben kereskedelmi elszámolási egységként használt, úgynevezett klíringdollárt követel Oroszországtól. Ebből a Szerbiára eső rész 490 millió volt és Belgrádnak az orosz fél által eredetileg ajánlott 1 klíringdollár = 50 amerikai centes árfolyamot 62,5 centre sikerült feltornásznia.

A szerb pénzügyminiszter éppen ezért jelentős sikerként értékelte az Oroszországgal kötött megállapodást, annál is inkább, mert Szerbiának néhány nappal korábban nem sikerült hasonló egyezségre jutnia Kínával. Bár 70 millió dollár elengedését sikerült elérni, a 600 millió dolláros összadósság maradék részéről nem tudtak Kínával megegyezni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.