Belföld

A TEBÉSZ megtámadta a PSZÁF Brau-döntését

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) hétfőn délelőtt beadta a Fővárosi Bíróságra keresetét a Brau Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlatot jóváhagyó Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2003. november 3-án közzétett határozata ellen - áll a TEBÉSZ által kiadott sajtóközleményben.

A TEBÉSZ keresetében a szerinte törvénysértő határozat azonnali felfüggesztése mellett, annak hatályon kívül helyezését kérte a bíróságtól. A TEBÉSZ az államigazgatási eljárás során elkövetett jogszabálysértésekre, valamint a vételi ajánlat szövegének a tőkepiaci törvénnyel ellentétes kitételeire alapozza keresetét. A TEBÉSZ szerint a PSZÁF egy olyan vételi ajánlatot hagyott jóvá, amely több helyen is figyelmen kívül hagyja a tőkepiaci törvényben lefektetett szabályokat.

A TEBÉSZ-nek 1998-as alapítása óta nem ez lesz az első peres eljárása. Eddig két perben vett részt, mindkettőben nyertesként. Először még 2000. júniusában az Auth Henrik – jelenlegi MNB alelnök – vezette Postabank próbálta a TEBÉSZ kritikáját egy rágalmazási feljelentéssel elhallgattatni, ám sikertelenül. A két évig húzódó eljárás végén, 2002. májusában a bíróság jogerősen felmentette a TEBÉSZ elnökét a rágalmazás vádja alól, mivel megállapította, a TEBÉSZ valóságot állított amikor közleményében az Auth Henrik vezette Postabank egyik eljárásáról azt írta, hogy a bank „felső vezetése jogsértő magatartásával, bizonyos érdekcsoportoknak különleges előnyöket biztosítva, szándékosan okoz károkat a bank kisrészvényeseinek”.


A második perét, mint emlékezetes ez év októberében nyerte a TEBÉSZ az ÁPV Rt. ellen egyenlőre első fokon, nem jogerősen, közérdekű adatszolgáltatásra kötelezés tárgyában.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik