Belföld

A személyiség épülése – mi leszel, ha…

Egy élet három szakma – több ezer foglalkozás közül válogathat bárki a munkaerőpiacon. Sok infantilis munkavállaló azonban azt hiszi, bankárból hipp-hopp ékszerész lehet.

Pályát választani, majd a tanult szakmában az elhelyezkedni és beválni azóta probléma, amióta az emberi társadalom termel és a termelésben
A személyiség épülése – mi leszel, ha… 1

kiosztja az egyes munkafeladatokat. Amíg az ipari forradalmat megelőző évszázadokban alig volt összegyűjthető néhány száz szakma, ma közelítjük az ötezret.

A szakmák és a hozzájuk kapcsolódó tevékenységek, eszközök számának dinamikus bővülésével összhangban a munkavégző ember képe is jelentősen átalakult. A munkával kapcsolatos szocializáció, a rejtett vagy formális tanulás egész életpályánkon végigkísér mindannyiunkat.

Zaklatott, gyors életvitelű társadalmunkban mind kevesebb időt engedélyezünk gyermekeink és önmagunk számára a megfelelő pálya megtalálására. Ezzel pedig mind személyes elégedettségünk, mind szakmai beválásunk esélyeit jelentősen csökkentjük. Nem is beszélve a nemzetgazdaság egészét érő veszteségről.

Le a beidegződéssel!

 

A mai magyar munkaerőpiac dolgozókkal szembeni merevségét szeretné oldani például a Kontakt Alapítvány pályaválasztási tanácsadó klubja, a Szent István Egyetem tanácsadói képzése, vagy a munkaügyi tárca, közel egy éves, új dolgozói tanulást kutató és fejlesztő háttérintézménye.  

Száz út és száz szakma

Nem tartható az az évszázadokon át uralkodó korábbi elképzelés, amely a szakmaválasztást, a szűkebb értelemben vett pályaorientáció ügyét egyetlen életszakaszba utalta. A huszadik század második felének beköszöntével a pályaorientáció fogalma kiegészült. Ma már ugyanúgy beszélünk a hosszúra nyúlt huszonéves egyetemisták első munkahelyi élményeinek megszerzéséről, ahogyan nem okoz gondot a személyiségnek negyven, sőt ötven felett munkakört, de akár szakmát változtatni.

Sőt a neurobiológia legfrissebb kutatásai egyenesen azt mutatták ki, hogy meglett, tanulással évtizedeken át nem foglalkozó embereknél is újraindul a szinapszisok közötti építkezés, amennyiben számukra megfelelő oktató-fejlesztő közegbe kerülnek. Ezzel megdőlt az a tétel, amely az életkorral folyamatosan csökkenő agysejtszámról szólt.

A magyarországi foglalkoztatottsági statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy a vállalatok egyaránt nehezen birkóznak meg a harminc körüli pályakezdő munkahelyi szocializálásával és az ötven-ötvenöt éves munkavállaló alkalmazásával. Ennek a folyamatnak a legnagyobb vesztesei a munkavállalók mellett maguk a cégek.

Mettől meddig mit?

 

Donald E. Super szakmai életstádium elméletének főbb szakaszolásai:
• Növekedés 14 éves korig
• Felfedezés 15-24 évesen
• Megállapodás 25-44 év
• Fenntartás 45-64 év
• Hanyatlás 65 felett  

Néhány tucat szakmát tanul szinte mindenki

Az emberek többsége nincs is tisztában a lehetőségeivel: alig ismer száz szakmát, és még azok közül sem tudja mindegyik esetében felsorolni a munkafeladatokat és munkakörülményeket. Pedig az élethosszig tartó tanulást elváró munkaerőpiaci igények követésével jól felépíthető a pályaválasztási szakma számára már évtizedek óta ismert elv: egy személység – sok tucat foglalkozás!

Nehéz azonban ezt megvalósítani, hiszen lassan száz éve uralkodik a klasszikus pályaalkalmassági elmélet, amely a dolgozói, tanulói személyiséghez egyetlen ideális pályát, szakmát rendelt. Pedig képességfedezetünk számos szakmára tesz alkalmassá. Hogy végül is melyik irányba indulunk el, az leginkább érdeklődésünktől és szakmai pályafutásunkat is meghatározó értékrendszerünktől függ.

Mitől függ?

 

D. Super tényezői a szakmai életpálya meghatározásában;
helyzeti meghatározók (távlatiak és közvetlenek):
• Társadalmi struktúra
• Történelmi változások
• Szocio-ökonómiai szervezetek és körülmények
• Alkalmaztatás
• Iskola
• Közösség
• Család  

Infantilis munkavállalók

Manapság az infantilis munkavállalók számának növekedése nehezíti meg a sikeres pályaorientációt. A lassan harmincas éveikbe lépő szinglik és yuppie-k számára az egyik munkahely olyan, mint a másik. Nem kötődnek szakmákhoz és szakmai eljárásokhoz. Úgy gondolják, hogy például pénzügyesből újságíróvá vagy asztalosból ékszerművessé lenni egy-két hónapos tanfolyam műve csupán.

Pedig igazán jó munkaerő abból válhat, aki azonosulni tud saját pályaválasztásával. Megharcolja saját harcait, míg egy szakmánál marad, és tisztában van vele, hogy a szakemberré válás több éves folyamatában lépésről lépésre kell haladni.A személyiség épülése – mi leszel, ha… 2

A nagyításhoz kattintson az ábrára!


Donald Super amerikai pszichológusnak az ötvenes években kidolgozott szakmai életpálya-elmélete messze meghaladta korát. Az Egyesült Államokban a nyolcvanas években fogadta el a szakma az egyes életszakaszokhoz számos szerepet kötő superi modellt. (forrás: Szilágyi Klára: Tanácsadási elméletek GATE 1993 53. o.)


Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.