Belföld

Rahimkulové lehet az ÁÉB 46 százaléka

A felügyelet engedélyezte Megdet Rahimkulov és a Kafijat Kft. számára, hogy befolyásoló részesedést szerezzen az Általános Értékforgalmi Bankban (ÁÉB) - az erről szóló határozatot a Magyar Tőkepiac közölte kedden.

Az engedély szerint a Kafijat Kft. 37,5 százalékos közvetett és közvetlen részesedést szerezhet a pénzintézetben. Megdet Rahimkulov a meglévő 8,5 százalékos közvetlen tulajdonával együtt – a kft. közreműködésével – összesen 46 százalékra növelheti közvetlen és közvetett befolyását.

A Kafijat Kft. Megdet Rahimkulov, az ÁÉB elnök-vezérigazgatójának és családtagjainak tulajdonában van. Az ÁÉB-nek 25,54 százalékban az orosz Gazprombank a tulajdonosa. A bankban tulajdonos továbbá az Acma Investments PTE Ltd., a Citycom Holdings PTE Ltd., a DKG-East Rt., az IGM Kereskedelmi, Szolgáltató Kft., az Interenergo Kft., az Intergazprom-Invest Holding Rt., valamint Petre Gábor.

Az Általános Értékforgalmi Bank Rt. (ÁÉB) 2003 első félévében 7,1 milliárd forint adózott nyereséget ért el, 16,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában a kedden közölt, a magyar számviteli szabvány (HAS) alapján készített gyorsjelentés szerint. A bank mérlegfőösszege 267,1 milliárd forint volt az első félév végén, 2,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A konszolidált adatok szerint a bankcsoport 7,64 milliárd forint adózott nyereséggel és 273,4 milliárd forint mérlegfő összeggel zárta az első félévet. A konszolidált profit 28,3 százalékkal, a mérlegfő összeg 5,1 százalékkal nőtt a tavalyi első félévhez képest.

Az ÁÉB bank jegyzett tőkéje 11,75 milliárd forint, a saját tőkeértéke 61,46 milliárd forint volt 2003. június 30-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik