Belföld

Mol-OMV konzorcium létesülhet a Petromért

A Mol Rt. és az osztrák OMV olajipari konszern valószínűleg konzorciumot alakít a Petrom román olajipari nagyvállalat privatizálásra kínált részének a megvásárlására - vélte tudni hétfői számában a Curierul National.

 A román lap “megbízható”, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva írja: a MOL és az OMV valószínűleg összefog, hogy nagyobb eséllyel vehessen részt az SNP Petrom Országos Kőolajtársaság egyharmadának megszerzéséért folytatott versenyben. A Curieul Ntional emlékeztet arra a Romániában is korábban felkapott hírre, amely szerint a lengyel PKN Orlen SA is keresi a magyar olajcéggel az együttes színrelépés lehetőségét a román vállalat privatizációjában.


A lap a lehetséges szövetkezések között említi azt a változatot is, amely szerint az orosz Lukoil az ugyancsak orosz Gazprommal állna össze. A román kormány eredetileg november 10-ig várta az előzetes ajánlatokat, de utóbb november 17-ig tolta ki a határidőt. Egyelőre tíz esélyes “kérő” vár bebocsátásra a gazdagnak ígérkező “menyasszony” előszobájában: az amerikai Alon Inc., a brit Conoco Philips, az olasz ENI SpA., az orosz Gazprom, a svájci Glencore, a magyar MOL Rt., az amerikai Occidental Oil end Gas, az osztrák OMV, a lengyel PKN Orlen, valamint a brit-orosz TNK-BP. A végleges ajánlatokat 2004. január 31-ig kell letenniük az asztalra, a magánosítási folyamatnak március végéig be kell fejeződnie.


A Petrom 93 százaléka a román állam tulajdonában van. A cég a hazai olajpiac mintegy hatvan százalékát uralja, évente 5,5 millió tonna nyersolajat dolgoz fel. A cég 33,34 százalékát akarják privatizálni. A nyertestől elvárják, hogy később tőkeemelés révén 51 százalékra növelje tulajdonrészét. A Petrom piaci értékét az elemzők mintegy 1,6 milliárd dollárra becsülik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik