Belföld

Milliárdos csatornaberuházások Hajdú-Biharban

Csaknem egymilliárd forintos szennyvízcsatorna-hálózat fejlesztési beruházás kezdődik jövőre Hajdúhadházon és Tégláson, miután a két település közel félmilliárd forint céltámogatást nyert el a Belügyminisztériumtól; Hajdú-Bihar megye települései az idén összesen 3,8 milliárd forint pályázati támogatást kaptak szennyvízhálózat-fejlesztésre.

Ezt Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés, valamint a megyei területfejlesztési tanács elnöke közölte kedden Debrecenben sajtótájékoztatón. Béres László Hajdúhadház és Csobán József Téglás polgármestere elmondta: a két település 1977-ben épített először közös szennyvíztisztító-telepet, amelyet húsz év múlva korszerűsítettek, kapacitása jelenleg eléri a napi 2 ezer köbmétert.

Hajdúhadházon jelenleg 3,8 kilométer hosszú a
szennyvízcsatorna-hálózat, a jövő évi beruházás eredményeként 70 százalékos lesz a kiépítettség, a hálózat hossza meghaladja majd a 35,5 kilométert.

Téglás jobb helyzetben van; a városban már 85 százalékos a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítettsége, a fejlesztést követően azonban csaknem eléri a 100 százalékot. Juhászné Lévai Katalin a sajtótájékoztatón bejelentette: a már folyamatban lévő Hajdú-Bihar megyei hulladékgazdálkodási projekthez hasonló módon települési összefogással konzorciumot kívánnak létrehozni a megye szennyvízhálózatának gyors ütemű fejlesztésére. Megítélése szerint a leendő konzorcium jó eséllyel pályázhat majd az európai uniós kohéziós alapokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik