Belföld

Az internettől védik a zenéket

A Sony Music hétfőn bejelentette, hogy egy új CD technológiát készül bevezetni egyelőre Németországban, amely megakadályozza a számok bemásolását a fájlcserélő helyekre, de személyes használatra engedi a másolást.

A lemezkiadók már régóta a fájlcsere szolgáltatókat (például a Kazaa) vádolják a lemezforgalom viszaesésével. Tavaly a nagy kiadók ki is jöttek a másolásvédett CD-kel, amelyeket nem lehet lejátszani számítógépen. A dolog visszaütött, perek tucatjait indították a lemezkiadók ellen, mert a CD-k a PC-k és egyes lejátszó eszközök meghibásodását okozták. Hétfőn a Sony megjelentette a Naturally Seven új CD-jét Németországban, amely egy úgynevezett „második ülést” is tartalmaz. A lemezt minden hagyományos eszközön le lehet játszani.


De a lemezen megtalálható a zene digitálisan tömörített verziója is – ezt lehet a számítógépre átölteni, hogy onnan tovább lehessen őket tölteni a Sony hordozható digitális lejátszóira. A CD-vel a felhasználó bejelentkezhet bizonyos webhelyekre is, ahol bónusz dalok és koncertjegyek várják. A dolognak több korlátja is van. Említettük már, hogy a CD-k digitális fájljai csak a Sony zenelejátszóin működnek, igaz, a cég dolgozik olyan bedolgozómodulok fejlesztésén, amelyekkel a fájlok lejátszhatók a népszerűbb lejátszókon is, például a Microsoft Windows Media szoftverével.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik