Belföld

Európa polgárait nem érdekli az EU-alkotmány

Európa állampolgárai egyre kevésbé tájékozottak az Európai Unió új alkotmánytervezetében rögzített javaslatokról, derült ki a legfrissebb Eurobarometer-felmérésből. Az alkotmány-referendumok sikertelenségétől egyre jobban tartó EU-honatyák szerint célszerű lenne azonos napon megrendezni a népszavazást minden tagországban.

Meredeken csökken azoknak az aránya, akik figyelemmel kísérik az EU alkotmánytervezetének sorsát, figyelmeztet az Eurobarometer legújabb, szeptember 22. és október 3. között végzett vizsgálata, amely szerint a legutóbbi felmérés óta nem kevesebb, mint 7 százalékponttal, 38 százalékra csökkent azok aránya, akik egyáltalán hallottak a készülő alkotmányról.

Az Európai Bizottság elismeri, hogy a lakosság kétharmadát érintő tájékozatlanság komolyan veszélyeztetheti az alaptörvény elfogadását. Az alkotmányszöveg módosításának végső határideje egyre közeledik, december 12-e után pedig már népszavazás várható a tagállamokban.

Látni se akarják

A fiataloknak csupán kevesebb mint egyharmada, és a fizikai munkát végzőknek kevesebb mint egynegyede van tudatában annak, hogy az új alkotmány központi célja felülkerekedni az EU intézményei és állampolgárai között kialakult “demokráciahiányon”. Más adatok viszont enyhe reményeket kelthetnek az uniós politikusokban: a megkérdezettek 67 százaléka támogatja egy újabb alkotmányos szerződés ötletét.

Az eredmények szerint az EU-polgárok 45 százaléka egyáltalán nem akarja elolvasni az alkotmány végleges szövegét, csupán 11 százalékuk áll készen arra, hogy átrágja magát a 465 cikkelyen. Ezek az adatok fokozzák a jövő évi népszavazások kimenetelével kapcsolatos aggodalmakat, annak ellenére, hogy az európaiak 88 százaléka létfontosságúnak vagy hasznosnak (49, illetve 39 százalék) ítéli a szavazáson való részvételt.

Foglalkozzon vele a sajtó

Brüsszel a felmérés adatait, a jelenlegi tájékozottsági szintet a korábbi uniós szerződések átfogalmazásakor kialakult helyzethez hasonlítja. Eltökélt szándéka arra ösztökélni a tagországok kormányait, támogassák az alkotmány egy időben történő ratifikálásának tervét.

– Meggyőződésünk, hogy az alkotmány elfogadásának egyazon időpontra való kiírása hozzájárulna az alkotmány fokozottabb népszerűsítéséhez is – nyilatkozta egy bizottsági szóvivő.

Az Európai Bizottság nyilvános vitát tart szükségesnek, s azzal példálózik, hogy Görögországban 81 százalékra emelkedett a lakossági tájékozottság az alkotmány korai tárgyalásait bonyolító szaloniki csúcsértekezlet idején, majd 49 százalékra csökkent akkor, amikor ez a téma már nem fő hírként jelent meg a sajtóban.

Még sokat változhat a szöveg

A kulcsfontosságú cikkelyek ügyében egyébként a lakosság messze tájékozottabb, mint a teljes alkotmányt illetően: 56 százalék támogatja az EU-elnök intézményének létrehozását, 53 százalék az EU külügyminiszterét, s a megkérdezetteknek több mint kétharmada örömmel fogadná az Európai Parlament hatalmának kiterjesztését. Ezek azonban mind olyan javaslatok, amelyek az EU kormányainak egyeztetésein még gyökeresen módosulhatnak. A parlamenti képviselők jogkörének kiterjesztését máris több tagország támadja, miként az EU nemzetközi szerepének fokozását célzó javaslatokat is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik