Belföld

Beindult a költségvetési vita

Az MSZP vezérszónoka az "értelmes megoldások" támogatásáról, az SZDSZ-é a fideszes tükörcsomag teljesíthetetlenségéről, a Fidesz és az MDF nevében felszólaló képviselők pedig a kormány be nem váltott ígéreteiről beszéltek a jövő évi költségvetési törvényjavaslat részletes vitájában, kedden a parlamentben.

Szabó Lajos (MSZP) kiemelte: a szocialista frakció átcsoportosításokkal lehetőséget lát arra, hogy további forrásokat találjanak az önkormányzatoknak, emellett a rendőrség számára 3-3,5 milliárd forintos többlettámogatásra tesznek javaslatot. Hozzátette: az MSZP úgy talált pénzt többletforrásokra, hogy a 3,8 százalékosra tervezett költségvetési hiány mértékét nem lépi túl.

A szocialista vezérszónok elmondta: javasolják a lakhatási normatíva emelését, a vállalkozók számára egymilliárd forintos, felülről nyitott alapot kívánnak létrehozni versenyképességük megőrzésére az EU-ban, emellett a mozgáskorlátozottak, az ápolók, az idegenforgalom számára is átcsoportosítanának többletforrásokat.

Varga Mihály (Fidesz) azt mondta, hogy a frakciója által benyújtott 1400 módosító javaslat többek között az állami bürokráciától való elvonással és a szerintük alultervezett infláció korrekciójával biztosítaná a forrásokat a vállalkozások támogatására, humánpolitikai célokra, valamint “az önkormányzati rendszerből hiányzó mintegy 150 milliárd forintos hiány” pótlására. Ez utóbbi kapcsán megjegyezte, hogy a Fidesz módosító indítványai összesen 137 milliárd forintnyi többletforrást céloznak meg az önkormányzati iskolák, egészségügyi intézmények számára.

Az előző kormány pénzügyminisztere szerint a Gripen vadászrepülőgépek utántöltésére az előterjesztésben szereplő kétmilliárd forintot az egyházaknak, a nagycsaládosoknak kellene adni, a Miniszterelnöki Hivatal PR-tevékenységére tervezett félmilliárdot pedig a fogyatékkal élők számára. “Nyolc év után először fordul elő, hogy az állam többet von el a lakosságtól, a vállalkozóktól, mint a megelőző évben” – emelte ki Varga Mihály. Szólt arról, hogy jövőre emelkedik az egészségügyi hozzájárulás, csökken a lakáshitelek adókedvezménye, 25 százalékra emelkedik a villamos energia áfája és a dohánytermékek jövedéki adója 44 százalékkal nő. Mint elhangzott, a Fidesz az önkormányzatokat, a vállalkozókat, az autós társadalmat és a nyugdíjasokat tartja a költségvetés legnagyobb veszteseinek.

Kuncze Gábor (SZDSZ) arról beszélt, hogy frakciója az önkormányzati szféra területén elsősorban a nagyvárosi tömegközlekedés, valamint az oktatási normatíva ügyében kíván többletforrást biztosítani és több pénzt szánnának a fogyatékosok támogatására is. “A Fidesz által benyújtott tükörcsomag komolytalan, alternatívát nem tartalmaz, forrásokat nem jelöl meg, és ez alapján osztogat pénzt. Se koncepció, se elképzelés, választ nem ad a társadalom és a gazdaság által felvetett kérdésekre” – jelentette ki Kuncze Gábor. Megjegyezte például, hogy a legnagyobb ellenzéki párt az energiaár-kompenzáció 35 milliárd forintjából 370 milliárdot kíván szétosztani különböző célokra.

Ékes József (MDF) úgy fogalmazott, hogy a kormány által “tavaly elkezdett beetetés” a költségvetésben is látható. “Sem a kis- és középvállalkozások, sem a vállalkozásfejlesztési alap nem jut támogatásokhoz” – vélekedett Ékes József. Az MDF-es képviselő szerint az önkormányzati rendszerből 100 milliárd forint hiányzik, és ha ezt nem pótolják, katasztrófa sújtja a kistelepüléseket, amelyek “nem lesznek képesek hozzájutni az uniós pályázati rendszerhez”. Ékes József szerint a büdzsé a kis- és középvállalkozások terheinek növelésével, a számukra biztosítható vissza nem térítendő támogatások megszüntetésével, a lakáshitel-kedvezmények megvonásával “karcsúsítja a középosztályt”. Az ellenzéki párt vezérszónoka úgy vélte, az agrárágazat, ezen belül például az áru- és piacvédelem nagy bajba kerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik