Belföld

Zavargások Grúziában – háborús gócpont a csecsenek mellett?

Az álláspontok közeledése nélkül ért véget vasárnap este Eduard Sevardnadze elnök és az ellenzék vezetőinek találkozója Grúziában. A grúz elnöki hivatal korábbi közlése szerint az államfő kezdeményezésére létrejött találkozón megjelent Mihail Szaakasvili, Nino Burdzsanadze és Zurab Zsvania, a három nagy ellenzéki tömörülés vezetője.



 Megszakadtak a tárgyalások

Az Izvesztyija orosz lap internetes oldala szerint a tárgyalások megszakadtak az ellenzéki vezetők és Sevardnadze között. Mihail Szaakasvili szerint már nincs szó megbeszélésekről, éppen ezért most már az ellenzék csak arra szorítkozik, hogy Sevardnadze lemondását elérje. Nino Burdzsanadze, a parlament elnöke úgy fogalmazott a megszakított tárgyalásokról, hogy Sevardnadze „gyakorlatilag semmit sem mondott, azon kívül, hogy valamiféle munkacsoportokat alakítsanak”. Burdzsanadze ugyanakkor még számít arra, hogy Sevardnadze esetleg valamilye valóban „konstruktív javaslattal” áll elő.

Sajtójelentések szerint az államfő azt az álláspontját hangoztatta, hogy nem az ő illetékességébe tartozik a november 2-i parlamenti választások érvénytelenné, azok eredményének semmissé nyilvánítása – mint azt az ellenzék követeli választási szabálytalanságokra hivatkozva. Sevardnadze szerint ebben a kérdésben a választási bizottság, illetve az ország bíróságai az illetékesek – jelentették a hírügynökségek.

Több ellenzéki vezető egyébként idő előtt távozott a tbiliszi találkozóról, és megerősítette, hogy azokon nem értek el eredményt. Közölték azt is, hogy folytatódnak a tömegtüntetések az országban követeléseik elérésének érdekében.


Nincsenek riadókészültségben a fegyveres erők


A védelmi miniszter előzőleg közölte: a belpolitikai helyzet kicsúszott a hatóságok ellenőrzése alól Grúziában a november 2-án megtartott parlamenti választásokat követő széles körű ellenzéki tüntetések nyomán. David Tevzadze vasárnap kijelentette: semmi jóra nem lehet számítani, a helyzet gyakorlatilag ellenőrizhetetlen. Hozzátette ugyanakkor, hogy a felügyelete alá tartozó fegyveres erők nincsenek riadókészültségben.




 Szaakasviliék a másodikok vagy haramdikok?

A Lenta.ru internetes újság szerint az ellenzék szeretné elérni, hogy a kormánypárt ismerje be a választási eredmények meghamisítását. Az ismertté vált legfrissebb eredményk szerint egyébként a Sevardnadzét támogató „Új Grúziáért” mozgalom 26,2 százalékot kapott, Szaakasvili „Nemzeti Mozgalma” pedig 23,3 százalékon állt – írja a Lenta.ru. A haramdik helyen a mukáspártnak megfelelő politikai képződmény áll 14 százalék fölötti eredménynel – a Lenta.ru szerint. A nyilvánosságra került adatok szerint ez a két tömörülés lépte át a húsz százalékos részarányt, az összes szavazatot tekintve. Ezzel szemben a Szvobodnaja Gruzija című lap internetes oldala szerint a kormánypárt mögött Szaakasviliék csak a harmadikok, mert még előttük található a Demokratikus Újjászületésért Unió is. A munkáspártot ez a forrás a negyedik helyre teszi a szavazatok számát tekintve.

Vasárnap ismét több ezer tüntető gyűlt össze a tbiliszi parlament épülete előtt, és követelte Eduard Sevardnadze államfő lemondását és a múlt vasárnapi általános választások érvénytelenné nyilvánítását választási csalásokra hivatkozva. A parlamenti választásokon leadott szavazatok összeszámlálása pénteken azt mutatta, hogy a kormányt támogató Új Grúzia tömb minimális előnnyel vezet az ellenzék előtt. A Ria-Novosztyi orosz hírügynökség ezzel szemben arról számolt be, hogy a Grúzián belüli Adzsar Autonóm Köztársaság helyi pártja vette át a vezetést. A választások hivatalos végeredményét november 20-ra ígérik.

A kaukázusi országban folyamatosan zajlanak az ellenzéki tüntetések a november 2-án tartott parlamenti választások óta. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint “nyilvánvaló szabálytalanságok” ejtettek foltot a szavazáson, az ellenzék pedig egyenesen csalással vádolja a hatalmat.


Sevardnadze nyilatkozata


Az elmúlt hét végén Sevardnadze elnök – akit Magyarországon elsősorban még abból az időszakból ismerhetünk, amikor szovjet külügyminiszter volt Mihail Gorbacsov pártfőtitkársága idején – nyilatkozatot tett közzé a kialakult helyzettel kapcsolatban. A Szvobodnaja Gruzija nevű orosz nyelvű lap szerint a grúz elnök kijelentette: véleménye szerint Grúzia lakossága nem támogatja az instabilitást.

Csendes háború

Orosz internetes források szerint a Grúziában, illetve annak határvidékén állomásozó orosz csapatok bázisainál egyelőre nyugalom van. Oroszország és Grúzia között egyébként évek óta komoly viták folynak egyes kaukázusi területek hovatartozásáról. (Dél-Oszétia például elszakadási törekvésehez orosz fegyveres támogatásra szánmít.) A mostani zavargások azzal a kockázattal is fenyegetnek, hogy ez a konfliktus újra kiélesedik. Grúziában jelenleg is tartózkodnak nemzetközi katonai erők, a kényes helyzet megfigyelésére. Ennek során nemrégiben egy magyar katonatiszt vesztette életét, miközben megbízatását teljesítette. Grúzia és Oroszország konfliktusát élezi az is, hogy a grúzokat sokszor vádolták azzal, hogy a szakadár csecsen mozgalmat támogatják, Moszkvával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik