Belföld

Átvilágítja az Albán Takarékpénztárat az OTP

Az OTP Bank Rt. munkatársai a könyvvizsgálókkal és a jogi tanácsadókkal november 10-én megkezdték az Albán Takarékpénztár (AT) átvilágítását - jelentette be a magyar hitelintézet.

Az OTP Bank érdeklődését a legnagyobb, egyben egyetlen
kizárólagos állami tulajdonú albán pénzintézet iránt Albánia
gazdaságának, illetve bankrendszerének kedvező növekedési, fejlődési kilátásai alapozzák meg. A legnagyobb magyarországi bank ennél az ügyletnél is érvényesíteni kívánja befektetési politikájának hagyományosan prudens szempontrendszerét – tartalmazza a bank sajtóközleménye.


Az albán pénzügyminisztérium szeptember 23-án hozta
nyilvánosságra az AT minimum 35, maximum 100 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagjának értékesítésére vonatkozó pályázati kiírását. Az OTP mellett az osztrák Raiffeisen Zentralbank nyújtotta be stratégiai részesedésszerzésre vonatkozó szándéknyilatkozatát, valamint a pre-kvalifikációs kérelmet az október 20-i határidőre. Az Albán Takarékpénztár a legnagyobb, egyben az egyetlen kizárólagos állami tulajdonú albán bank, 36 bankfiókkal és 56 kirendeltséggel, ami országos lefedettséget jelent. Az AT mérlegfőösszege 2003. június 30-án 1.406,2 millió euró (374.473 millió forint), saját tőkéje pedig 43,7 millió euró (11.636,2 millió forint) volt. A bank betétállománya június végén meghaladta az 1.350 millió eurót (359.726 millió forint), hitelállománya pedig 3,2 millió euró (853,7 millió forint) volt.


Csányi Sándor nemrég egy konferencián a lehetséges
célpontok között Albánia mellett Horvátországot,
Szerbia-Montenegrót, Ukrajnát és Romániát említette. Az OTP-nek jelenleg Szlovákiában (OTP Banka Slovensko) és Bulgáriában (DSK Bank) van leánybankja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik