Belföld

Jöhet az új munkakönyv – szigorodik a nyilvántartás

Ma szavaz a parlament a "virtuális munkakönyvről", vagyis az egységes munkaügyi nyilvántartás végleges változatáról - írja a Magyar Hírlap. A 2004 májusától élesben működő foglalkoztatási adatbázisba nemcsak a munkavállalók személyes adatai és a velük kötött munkaviszony kezdetének és végének időpontja, de a bérük és a munkaidejük hossza is bekerül.

A munkavállalók alighanem elégedetten hallják, hogy a virtuális munkakönyv végleges változata az eredetihez képest nagyobb biztonságot nyújt a számukra. Az egységes munkaügyi nyilvántartásról szóló törvényjavaslathoz ugyanis a múlt hétfőn több módosító indítványt is elfogadtak a képviselők.

A legfontosabb változás, hogy a dolgozókat nemcsak a személyi adataik, a taj-szám és az állampolgárság alapján tartják majd nyilván, hanem a személyi alapbér és a munkaidő hossza is bekerül az adatbázisba. Így például sokkal könnyebben ellenőrizhető lesz, hogy a munkaadók megadják-e a kötelező minimálbért (jövőre 53 ezer forint).

“Ennek jelentősége könnyen belátható, ha meggondoljuk, hogy a vendéglátóiparban, a szezonális munkáknál, s általában a kisebb cégeknél gyakran előfordul, hogy a legkisebb munkabér alatt foglalkoztatják a fizikai munkásokat” – mondja Csanádi Ágnes, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) közigazgatási államtitkára.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik