Belföld

Jöhet az új munkakönyv – szigorodik a nyilvántartás

admin

2003. 11. 10. 08:06

Ma szavaz a parlament a "virtuális munkakönyvről", vagyis az egységes munkaügyi nyilvántartás végleges változatáról - írja a Magyar Hírlap. A 2004 májusától élesben működő foglalkoztatási adatbázisba nemcsak a munkavállalók személyes adatai és a velük kötött munkaviszony kezdetének és végének időpontja, de a bérük és a munkaidejük hossza is bekerül.

A munkavállalók alighanem elégedetten hallják, hogy a virtuális munkakönyv végleges változata az eredetihez képest nagyobb biztonságot nyújt a számukra. Az egységes munkaügyi nyilvántartásról szóló törvényjavaslathoz ugyanis a múlt hétfőn több módosító indítványt is elfogadtak a képviselők.

A legfontosabb változás, hogy a dolgozókat nemcsak a személyi adataik, a taj-szám és az állampolgárság alapján tartják majd nyilván, hanem a személyi alapbér és a munkaidő hossza is bekerül az adatbázisba. Így például sokkal könnyebben ellenőrizhető lesz, hogy a munkaadók megadják-e a kötelező minimálbért (jövőre 53 ezer forint).

“Ennek jelentősége könnyen belátható, ha meggondoljuk, hogy a vendéglátóiparban, a szezonális munkáknál, s általában a kisebb cégeknél gyakran előfordul, hogy a legkisebb munkabér alatt foglalkoztatják a fizikai munkásokat” – mondja Csanádi Ágnes, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) közigazgatási államtitkára.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.