Belföld

Új elnök az energia hivatal élén

Hat évre Horváth J. Ferencet nevezte ki a Magyar Energia Hivatal (MEH) elnökévé október 31.-i határidővel a miniszterelnök.

A hivatal elnökhelyettese hat évre Pataki István lett. A hivatal korábbi elnöke Kaderják Péter november 1-el távozott a hivatal éléről.

Az új elnök választására a földgázellátásról szóló törvény kötelezte a gazdasági minisztert. A nyáron elfogadott törvény ugyanis arról rendelkezett, hogy a kihirdetéstől számított 15 napon belül pályázatot kellett kiírni a hivatal elnöki posztjára. Csillag István gazdasági miniszter akkor úgy nyilatkozott, hogy Kaderják Péter, eddigi elnököt is felkéri: vegyen részt a pályázaton.

Kaderják Péter viszont, alkotmányossági problémákról beszélt az új törvénnyel kapcsolatban és elmondta: semmiképpen sem indul ezen az új pályázaton. Abszurd helyzet lenne ugyanis számára, hogy a pályázat esetleges nyerteseként kapna a miniszterelnök által aláírt kinevezést hat évre, amellyel már jelenleg is rendelkezik 2008-ig.

Kaderják úgy véli: ezzel a rendelkezéssel nem megerősítik a hivatalt, hanem jelentősen gyengítik pozícióját és függetlenségét. Az energia hivatal elnöke hangsúlyozta: nem személyes kérdésről van szó, amennyiben ugyanis a 2008-ban lejáró szerződése után kérnék fel, hogy induljon egy új pályázaton, azt mindenképpen megtenné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik