Belföld

“Hodorkovszkij fél Putyintól, ezért került börtönbe”

Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-elnök azért ül börtönben, mert nem félt nyíltan szembeszállni Vlagyimir Putyin elnökkel, s emiatt veszélyt jelentett számára - írta Vlagyimir Guszinszkij volt orosz sajtómágnás a The Moscow Times című orosz napilap hétfői számában.

A Putyin üldöztetése elől évekkel ezelőtt külföldre menekült Guszinszkij megállapítja: a Hodorkovszkij elleni kirakatper nyomán Oroszországban erősödni fog az egyre többeket bénító félelem. Félnek az üzletemberek és a politikusok Putyintól, az elnök pedig attól, hogy a közvélemény számon kéri rajta a csecsenföldi háborút, a szabad sajtó felszámolását, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat és az ügyészek inkvizíciós módszereit, az alkotmány lábbal tiprását. S minél erősebb lesz a félelem, annál nagyobb lesz Putyin késztetése arra, hogy diktátorrá váljon, vagy egy olyan embert jelöljön ki utódául, aki hozzá hasonlóan vaskézzel uralkodik.

Guszinszkij – aki a 90-es években megteremtette a legendás NTV független televíziót és a Média-Moszt sajtóholdingot – úgy látja, hogy Oroszországban ma kirakatdemokrácia van. A ma is működő NTV szerinte hasonló szerepet tölt be, mint a szovjet hatalom alatt a “liberális” Lityeraturnaja Gazeta: a szólás szabadságát nem tűrő rezsim ködösítése a külvilág felé.

Az üzletember szerint a mai orosz többpártrendszer szintén kirakat-többpártiság: a liberális pártok, a Jabloko és a Jobboldali Erők Szövetsége ennek az illúziónak a részei.

Guszinszkij szerint Putyin félelem igazgatta uralmát csak úgy lehet megszüntetni, ha az elit egy félelmet nem ismerő ellenjelöltet állít szembe vele a következő elnökválasztáson.

A The Moscow Times egy másik cikkben azt írta, hogy Hodorkovszkij letartóztatásával a második Putyin-féle köztársaság kezdődött el, amelyben a titkosszolgálati erőcsoport vált meghatározóvá a Kremlen belül. Az új, kiépülőben lévő hatalmi sémában az állami vagyont az állami bürokrácia kezébe helyezik vissza, amelynek vezető posztjain a titkosszolgálatok hazafias tisztjei ülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik