Belföld

Egyesíti energiapiacait Spanyolország és Portugália

Portugália és Spanyolország hétvégi kormányfői csúcsértekezletén abban állapodott meg, hogy energiakereskedelmi piacait egyesíti és a gázpiacok integrálását is célul tűzi ki.

A portugál kormányfő és spanyol kollégája kézjegyével látta el a spanyol azonnali és a portugál határidős energiapiac 2004. április 20-tól történő egyesítéséről szóló megállapodást. Ennek tervéről a két szomszéd először két éve állapodott meg. A két energiapiac teljes egyesítése azonban a határon átnyúló energiaszolgáltatási kapacitásoktól, valamint a két ország energiapiaci liberalizációjától függ.


A spanyol fogyasztók már az idén januártól szabadon választhatnak energiaszolgáltatót, a portugálok számára azonban ez csak a jövő júniustól lesz lehetséges. Portugáliában továbbra is az állami ellenőrzésű EDP az áramelosztás monopóliuma, amely azonban készül az energiapiaci versenyre. Az EDP már a spanyol piacra is betört, megszerezve ez ellenőrzést a negyedik legnagyobb spanyol energiaipari cég, a Cantabrico felett. Ugyanakkor a spanyol Iberdrolának az EDP-ben van részesedése.


A Figueira da Foz-i kétnapos tanácskozáson a vasúti kapcsolatok javítását is elhatározták a kormányfők, 2009-2018 között négy, nagysebességű vasútvonal kiépítésével. Tavalyi adatok szerint Spanyolország és Portugália együtt a 15-tagú unióban az áramtermelésben a negyedik Németország, Franciaország és Nagy-Britannia után.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik