Belföld

Gyurcsány az erdélyi magyarságpolitikáról

Az erdélyi magyarságpolitika nem épülhet a jutalmazás és a büntetés, a kegy és a hála elvére - jelentette ki szombaton Marosvásárhelyen Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter.

A magyar kormány tagja Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, és megerősítette, hogy az erdélyi magyarságpolitikának egyetlen célja lehet csupán: biztosítani, hogy a románai magyarság minél könyebben boldoguljon szülőföldjén.

A miniszter megerősítette Magyar Bálint oktatási miniszter legutóbbi erdélyi látogatásán tett ígéretét, miszerint a jövő tanévtől kezdőden folyósítják a mintegy ezer, magyar nyelvű oktató által megpályázható 5-15 ezer forint összegű ösztöndíjakat.

Gyurcsány bejelentette az RMDSZ-szel együttműködő Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és a magyar minisztérium képviselőiből álló vegyesbizottság megalakulását. A mostani megállapodás szerint az ifjúsági szervezetnek november végéig kell letennie a szaktárca asztalára javaslatát a romániai magyar fiatal vállalkozóknak, valamint a romániai magyar nyelvű iskolák órarenden kívüli sporttevékenységének a támogatásáról.

Gyurcsány az MTI-nek elégedetlenségét fejezte ki a határon túli magyarok támogatását szolgáló jelenlegi pályáztatási rendszerrel, amelyet nehézkesnek tart. Úgy vélte: bár most már jogszerű a pályázatok elbírálása, nem sikerült még megfelelni a hatékonysági követelménynek.

Markó Béla hangsúlyozta: nem mindegy, hogy mit és hogyan támogat a magyar kormány, hiszen ettől is függ a romániai magyar fiatal nemzedék versenyképessége az európai integráció folyamatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik