Belföld

Több tízezer munkahely szűnik meg Csehországban

Csehországban az év végéig mintegy 20 ezer munkahely szűnik meg, míg januárban és februárban további 15 ezer személy elbocsátásával kell számolni - írja pénteken a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

A munkanélküliség már most meghaladja a munkaképes lakosság tíz százalékát, s a jövő évben a helyzet tovább romlik. Ami a munkanélküliséget illeti Csehország a rendszerváltás óta most van a legrosszabb helyzetben. Tíz járásban a munkanélküliség meghaladja a 15 százalékot. A húsz legnagyobb csehországi gazdasági vállalat az idén 11 ezer embert bocsátott el.


“A jövő évben nem várható, hogy csökkenne a munkanélküliség. 2005-ben azonban már be kellene következnie a fordulatnak ezen a téren” – állítja Zdenek Skromach munkaügyi és népjóléti miniszter. Az egyes cégek által közzétett adatokra hivatkozva kifejti: a Cesky Telecom 2700, a Ceské Dráhy (vasút) 2600, az OKD (ostravai bánya) 1073, míg a Vítkovice (vasmű) 720 személy bocsát el az év végéig. Több száz személlyel csökkenti alkalmazottai számát a CEZ energetikai csoport és a Komercní Banka is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik