Belföld

Magyar cégek csatlakoztak egy német szakmai szövetséghez

Öt magyar gázipari szervezet csatlakozott Németország legjelentősebb gázszakmai szervezetéhez, a Német Gáz- és Vízszakmai Egyesülethez (DVGW). A tagságot tanúsító okmányokat csütörtökön írták alá Budapesten. A DVGW tagja lett a Gázszolgáltatók Egyesülete, a Magyar Bányászati Hivatal, a Magyar Műszaki Biztonsági Hivatal, a Magyar Épületgépészek Szövetsége, valamint a pécsi Gázközösség.

A csatlakozás lehetővé teszi a magyar gázipari szakma számára az európai szintű szakmai kapcsolatépítést, az iparág nemzetközi, élenjáró műszaki eredményeinek széles körű alkalmazását, a műszaki szabályozás továbbfejlesztését. A német egyesület magyar tagjainak is rendelkezésre bocsátja majd teljes know-how-ját, amely beépülhet a magyar tapasztalatok közé, segítve szakmai szinten Magyarország európai uniós csatlakozását.

A tanúsító dokumentumok aláírása alkalmából tartott ünnepségen Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium energetikai ügyekért felelős helyettes államtitkára azt emelte ki: a DVGW célja az energiaszolgáltatás biztonságának és minőségének fejlesztése, ami egybeesik a magyar energiapolitika céljával. A helyettes államtitkár szerint a magyar energetikai cégeket tömörítő szervezetek számára jelentős lépés, hogy bekerülnek az EU szakmai véráramába.

Hatvani György szerint fontos lenne, hogy a magyar jogrend elismerje a szakmai önszabályozás jogosultságát, amely iránt a GKM nyitott. Helmut Haumann, a DVGW elnöke hangoztatta: gázszakma műszaki önszabályozása az államigazgatást tehermentesíti. Egyben a gázszolgáltatás biztonságosságának megteremtésével lehetővé teszi, hogy az iparág gazdaságosabbá, teljesítőképesebbé váljon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik