Belföld

Magánvonatok közlekednének a 2-es metrón?

Magántulajdonú vonatok járnának a 2-es metró vonalán. Legalábbis ezt a finanszírozási lehetőséget is vizsgálja a a főváros vezetése, mert nincs pénzük új kocsik vásárlására - írja a Magyar Hírlap.

Néhány éven belül megszűnhet a fülsüketítő zaj az Örs vezér tér és a Déli pályaudvar között. Egyre valószínűbb ugyanis, hogy új vonatok járnak a 2-es metró felújított vonalán. Az MSZP és a fővárosi SZDSZ is úgy látja, gazdaságosabb lenne új vonatokat vásárolni, mint felújítani a 30 éves kék szerelvényeket. A teljes generálozással legfeljebb 2015-ig járhatnának a járművek – írja a lap.

A fővárosi SZDSZ a budapesti műszaki egyetem vizsgálatait is figyelembe véve a fővárosra kifejlesztendő metrók vásárlását tartja a legjobb megoldásnak – jelentette be Lakos Imre, a városüzemeltetési bizottság SZDSZ-es elnöke. Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes viszont beérné középkategóriás járművekkel, amelyek nem 30, hanem 22 milliárd forintba kerülnének. Igaz, ennyi pénze sincs a fővárosnak, így most keresik a megoldást. Vizsgálják például magántőke bevonását, mondta Vajda. Ez nem a metró privatizálását jelentené, hanem azt, hogy a beruházó hozná a járműveket, a BKV-val közösen üzemeltetné, majd amikor kitermelte a költségeket és a hasznot, a közlekedési vállalat tulajdonába kerülnének a metrókocsik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik