Belföld

Lapkaipar: a fellendülés folytatódására számítanak

A harmadik negyedévi bevétel növekedés, melyről az utóbbi hetekben a félvezetőgyártó cégek hírt adtak, folytatódik az év hátra lévő részében és 2004-ben is - vélekedik a Félvezető Ipari Szövetség (SIA) és az In-Stat/MDR piackutató cég.

A SIA előrejelzése szerint 2003-ban a forgalom 15,8 százalékkal 163 milliárd dollárra nő, 2004-ben pedig 19,4 százalékkal, 194,6 milliárdra.

Az In-Stat/MDR ennél valamivel dinamikusabb eredményeket jósol: 2003-ra 16,7 százalékos növekedést, 164,2 milliárd dollárra, míg 2004-re 26 százalékos növekedést vár, ami 206,8 milliárd dollárt jelent. A növekedés a flashmemória, az optikai elektronikai és a digitális jelfeldolgozó (DSP) szegmens növekedésére épül.

Erősen nőnek a mobiltelefon eladások, amelyek flashmamóriát és DSP-t is használnak, ami jelentősen növeli a lapkagyártók bevételeit. Az optikai elektronikai komponensekből származó bevétel idén 34,7 százalékkal, jövőre 19,2 százalékkal nő a SIA szerint. Ezt a fellendülést az ipar történetének legsúlyosabb recessziójából a félvezető termékek széles skálájának növekedése biztosította, ezért kisebb a lehetősége a visszaesésnek bármelyik kategóriában, mint a korábbi fellendülések esetében, teszi hozzá az In-Stat.

A fellendüléssel párhuzamosan nőtt az üzemek kihasználtsága – 2003 második negyedévében 86 százalékra, ami a közeljövőben eléri a 90 százalékos szintet. A recesszió mélypontján, 2001 harmadik negyedévében a kihasználtság csupán 64 százalékos volt.

Az ázsiai, csendes-óceáni térség marad a leggyorsabb növekedést produkáló régió a világon. A lapka és alaplap gyártó üzemek és a számítógép összeszerelő cégek 60,6 milliárd dollár bevételt termelnek 2003 folyamán, ami 18,6 százalékkal haladja meg az előző év eredményét. A régió, amelyhez nem számítják hozzá Japánt, nagyobb bevételt termel félvezetőkből, mint bármelyik más térség az egész világon, állítja a SIA.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik