Belföld

Új stratégiát fektetett le a Jukosz

Simon Kukes, a Jukosz olajipari vállalat újonnan kinevezett vezérigazgatója nem látja szükségét annak, hogy az orosz konszern egyesítse erejét valamelyik nagy nyugati olajtársasággal.

Kukesnek a Wall Street Journal lapnak és a Dow Jones hírügynökségnek adott interjújában kifejtett elképzelése kétségessé teszi az Exxon Mobillal és a ChevronTexaco céggel folyó tárgyalások kimenetelét, azt, vajon e társaságok részesedést szerezhetnek-e a Jukoszban.

A külföldi olajtársaságok nem tudnak olyan előnyt nyújtani a Jukosznak, amivel az nem rendelkezne, hiszen a Jukosz technológiája korszerű, alacsonyak a tőkekiadásai és korszerűek a marketing módszerei – fejtette ki, közölve, hogy neki ” nyugati partner bevonása nem tűnik szuperüzletnek”.

A Jukosz-stratégia változását jelzi az is, hogy Kukes korainak tartja a döntést arról, vajon olajcsővezetéket Kínába, vagy inkább Murmanszk kikötőjéhez építsenek-e ki. Azt viszont az új vezető is fontosnak tartja, hogy mihamarabb megépüljön egy új csővezeték, hogy Oroszország növekvő olajtermelését el tudják juttatni a nemzetközi piacokra. A Jukosz 2004 végére napi 3 millió hordó olajat termel és amennyiben nem építenek ki új csővezetéket, a társaság ázsiai, vagy nyugati kivitele elé akadályok gördülhetnek – tette hozzá. Kukes viszont Hodorkovszkijjal ellentétben állami csővezeték építési programot szeretne inkább a magántársaságok által építendővel szemben.

Eltér Kukes felfogása a két héttel ezelőtt leváltott és többrendbeli bűntettel vádolt volt vezetőjétől, Hodorkovszkiétól a gáztermelés növelését illetően is. Kukes szerint a fölgáztermelés bővítését célzó befektetések értelmetlenek mindaddíg, amíg az új csővezeték nem működőképes.

Kukes az interjúban igyekezett kisebbíteni a Hodorkovszkij-elleni eljárás hatását a Jukosz tevékenységére. – Ez a kényes ügy fokozatosan nyugvópontra jut, Hodorkovszkij és a cég között csekély a kapcsolat – jegyezte meg.

A Jukosz vezetője végül vehemensen bírálta Vitalij Artyukhovnak, a természeti erőforrások miniszterének megjegyzését arról, hogy a Jukosznak adott állami olajkitermelési engedélyeket visszavonhatják. A miniszter kijelentésének ” nincs sok értelme, mivel semmit nem sértettünk meg “- hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a társaságot érintő bármilyen büntetőeljárást néhány hónapon belül le fognak zárni.

Kukes, aki orosz születésű amerikai állampolgár, jelezte, hogy legalább három évig kíván vezérigazgatóként működni. Az új vezető e héten az Egyesült Államokban tesz látogatást és nincs szándékában nyugati olajtársaságok képviselőivel találkozni.

A Jukosz részvények (közép-európai idő szerint kora délután) 2,1 százalékkal csökkentek a csütörtöki záróárfolyamhoz képest és 11,650 dolláron álltak. A moszkvai tőzsde RTSI indexe ugyanakkor 0,79 százalékkal csökkent a csütörtöki záróhoz képest és 536,36 ponton állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik