Belföld

Első 10 hónap – 57 százalékos volt a szállodák kihasználtsága

Január-októberben a szállodák átlagosan 57 százalékos szobakapacitás-kihasználtságot értek el, a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 5 százalékkal, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken (KSH).

Az átlagos szobafoglaltság – a vidéki háromcsillagos házak kivételével – minden vizsgált csoportban 58-60 százalék között mozgott. Január-októberben egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13.700 forint volt. Ettől jelentősen elmaradtak a háromcsillagos házak, amelyekben 7.300-9.000 forintba került egy szoba egy éjszakára.

Január-októberben egy kiadható szállodai szobára 7.800 forint bruttó szobaárbevétel jutott. Ennek több mint kétszerese jutott egy szállodai szobára a budapesti ötcsillagos házakban, míg a háromcsillagos egységek az átlagos érték felét-kétharmadát érték el.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 5 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. A csökkenés a budapesti szállodákat jellemezte, leginkább az öt-, legkevésbé a háromcsillagos egységeket. A vidéken működő négy- és ötcsillagos egységek bruttó szobaárbevétele 4 százalékkal nőtt, a háromcsillagos szállodáké jelentősen, 16 százalékkal emelkedett.

Az idén az első tíz hónapban a vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent 2002 azonos időszakához képest. Ezen belül a budapesti négy- és ötcsillagos szállodákban 3-4 százalékos visszaesést, a fővárosi háromcsillagos házakban az előző évihez képest stagnálást regisztráltak, a vidéki szállodákban pedig kis mértékben, 1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik