Belföld

Ásványbor – Somlói Furmint 2001, Tornai Pincészet

A kis októberi forradalomnak köszönhető szabad napokon laza körvonalú baráti társaságban, mely a HMPK (Halál a Májra Polgári Kör) munkacímet viseli, Somlón tettünk baráti látogatást. Eme expedíció néhány tanuláságát szeretnénk megosztani a Figyelő Borpultját figyelő nyájas Olvasóval.


Ásványbor – Somlói Furmint 2001, Tornai Pincészet 1
Somlói Furmint 2001, Tornai Pincészet

Különleges szépség Somló, ahogy indokolatlanul kiugrik a környező alföldből, a korai hóesésben fenn-felejtett otellót csemegéztünk a bazaltteraszokon, majd bevizsgáltuk a Tornai Pincészet szortimentjének egy reprezentatív sorozatát (furmint, hárslevelű, juhfark és tramini), ebből emeljük ki e heti furmintos palackunkat.

A Tornai Pincészet stílusát a reduktív technológia határozza meg. Ez helyi viszonylatban eretnek eljárás, a jellegzetes somlói ízt ugyanis a termőtáj adottságai mellett a hosszas ászokhordós érlelésnek tulajdonítják. A somlói termőtáj fő sajátsága az elsőrendű jellegképző vulkáni kőzet, ezen a bazalton a hűs szelek ásványos és savas fehérborokat teremnek, melyek jól bírják és igénylik a hordós érlelést. Tornaiék divatos új stílusa inkább a későn szüretelt gyümölcs illatait igyekszik palackba zárni, mint a tradíció hordós ízeit; az eredmény meggyőző. Szóban forgó furmintunk ugyanis különleges és korántsem lenge ital, a táj ereje átmentődik a csinos palackba. Már szép, mélyülő, sötétbe hajló szalmasárga színe jelzi, hogy komoly az anyag. Illata meghökkentő tartalmassággal köszön, az erős őszies, óboros, kicsit a palackbukéra hajazó effektet az ép szemekkel egybeszüretelt 8-10 százaléknyi botritizálódott, azaz nemesen rothadt, azaz aszúsodott szem okozza. Másik jelentős erénye fanyar mineralitása, a vulkánnak a komoly savakkal ölelkező jellegzetes somlói íze. Mindezt megkoronázza a későn szüretelt gyümölcs teljesen kierjesztett magas cukrából fakadó magas, 13 százalékos alkohol, mely kiegyensúlyozott egységbe olvad a testes bor szép savaival.

Végül ki kell emelni a bor vicces árát. A Tornai-borok mind roppant kedvező minőség/ár arányt mutatnak jócskán ezer forint alatti átlagukkal. A furmint jól illeszthető káposztás ételekhez, zöldségfélékkel körített fehér húsokhoz, Morbier és kecskesajthoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik