Belföld

A rendőrség előveszi Schlecht Csabát és társait

admin
admin

2003. 11. 06. 15:06

A rendőrség előveszi a 2001-ben lezárt, Schlecht Csaba és társai ügyében elrendelt nyomozás anyagát, miután egy csütörtöki újságcikkben megszólalt Weisz József, az ügy egyik szereplője. Megvizsgálják, van-e lehetőség a jogi lépésekre - közölte az MTI-vel a BRFK szóvivője csütörtökön.

Kozák László arra reagált, hogy a Népszabadság csütörtöki számában megjelentek alapján, miszerint a két éve lezárt ügy egyik szereplője, Weisz József “megszólal”, elrendelhetik-e ismételten a nyomozást. A napilap szerint “Weisz József szeretné nyilvánosságra hozni: 1995-ben ő továbbította faxon Kaya Ibrahim és Josip Tot útlevelének másolatát Tasnádi Zsolt vállalkozóhoz”.

A rendőrség szóvivője azt mondta: arról, hogy az ügy elévült-e, illetve hogy milyen lépéseket tehetnek, csak a négy évig tartó nyomozás iratainak átolvasása után tudnak tájékoztatni.

A rendőrség 2001. szeptember 11-én szüntette meg a nyomozást Schlecht Csaba és ismeretlen társai ellen, mivel a nyomozás adatai alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várt eredményt a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A BRFK Nyomozó Főosztály Gazdaságvédelmi Osztálya közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt Schlecht Csaba és ismeretlen társai, csődbűntett és adócsalás alapos gyanúja miatt Schlecht Csaba ellen folytatott nyomozást.

A büntetőeljárás eredményeképpen a rendőrség megállapította, hogy egy ismeretlen ember Kaya Ibrahim adatainak és nevének felhasználásával 13 gazdasági társaságban szerzett tulajdon- és irányítási jogot, majd miután a cégek bejelentett székhelyükről eltávoztak, nem teljesítettek adatszolgáltatási kötelezettséget, és tartozásaik behajthatatlanná váltak.

A cégiratokból a rendőrség szerint nem volt követhető az eladott cégek gazdasági tevékenysége; az adóhatóságtól érkezett adatok szerint az érintett társaságok többségének volt adótartozása, de ezek a társaságok folyószámláján szereplő önadózási bevallások hátralékösszegei.

Az APEH szerint a Centum Kft.-nek 88.509.894 forint tartozása volt annak idején, melyből a büntetőjogilag értékelhető összeg 26.009.836 forint. Kaya Ibrahim nem szerepelt az adóhatóság által nyilvántartott társaságokban.

Schlecht Csaba tanúkihallgatása során elmondta, hogy a cégek üzletrészeit tőle egy számára ismeretlen, magát Kaya Ibrahim nevére kiállított útlevéllel igazoló személy vásárolta meg. Schlecht Csaba azt is elmondta, hogy egy általa ismeretlen ember jelent meg nála, akinek a társaságában lévő férfi Kaya Ibrahimként mutatkozott be. Az Interpol-tagállamokon keresztül a BRFK megállapította, hogy Kaya Ibrahim létező személy, Németországban él. Tanúkénti kihallgatása során elmondta, hogy Magyarországon csak átutazóban járt, magyar céget nem vásárolt, Schlecht Csabát nem ismeri.

Írásszakértői vélemény szerint – melyet a szakértő csak valószínűsíthető fokozatban terjesztett elő – a kérdéses adásvételi szerződéseken szereplő “Kaya” aláírások a “bizonyossággal határos valószínűséggel” Kaya Ibrahim kezétől származnak. A BRFK leszögezte: nem bizonyítható, történt-e közokirat-hamisítás, illetve ha igen, ki követte el azt.

A Centum Kft.-vel kapcsolatban a rendelkezésre álló adatok alapján Schlecht Csabával szemben csődbűntett, illetve adócsalás bűntette volt megállapítható, ezért sor került gyanúsítotti kihallgatására; a Centum Kft. a gyanúsítás alapját képező cselekmények elkövetésekor nem rendelkezett vagyonnal, pedig a csődbűntett és az adócsalás törvényi feltétele, hogy a gazdálkodó szervezetnek legyen vagyona.

A BRFK két évvel ezelőtti közlése szerint a nyomozást megszüntető határozattal a felügyeletet gyakorló ügyészi szervezet egyetértett. A rendőrség ugyanakkor azt is tudatta: ha az elévülési időn belül az üggyel kapcsolatban újabb érdemi adat merül fel, úgy a nyomozás folytatására a rendőrség intézkedik.

Tavaly május 30-án a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást Magyar Bálintnak (SZDSZ) a Schlecht-üggyel összefüggésben tett feljelentése kapcsán. Az ügyészségi határozatból kiderült: Magyar Bálint álláspontja szerint Weisz József Németországban élő magyar állampolgár 1994-95-ben közreműködött abban, hogy Németországban élő vendégmunkásoknak, illetve Szerbiában élő személyeknek az útlevelét használják jelentős adótartozást felhalmozó cégek fantomizálására. Weisz József Kaya Ibrahim szomszédságában lakott és ismerte Josip Totot.

Az ügyészségi határozat szerint a rendelkezésre álló adatokból pedig nem következik, hogy Weisz József más cégek megvásárlásához útleveleket vagy útlevelek adatait közvetítette volna, de ha fel is merülne csődbűntett, vagy adócsalás alapos gyanúja, az már elévült.

Tavaly decemberben az Országgyűlés leszavazta Polt Péter legfőbb ügyész válaszát, amelyet Gusztos Péter (SZDSZ) Szegény gazdagok, avagy hogy lesz hajléktalanból cégtulajdonos című interpellációjára adott. Az SZDSZ-es politikus felidézte az elmúlt évek során fantommá vált cégek történetét, hangsúlyozva, hogy pártja több alkalommal szóvá tette Kaya Ibrahim, valamint Josip Tot és Schlecht Csaba, továbbá a Defend Kft. és a First VIP Security között megkötött szerződéseket. Gusztos Péter interpellációjában az iránt érdeklődött a legfőbb ügyésznél, hogy ezekben az esetekben kezdeményezett-e büntetőeljárást, és várható-e a valódi bűnösök felelősségre vonása.

Polt Péter elmondta: az ügyekről részletesen beszámolt az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt. Ott azt hangsúlyozta, hogy az ügyészség politikai befolyásoltság nélkül, törvényesen és szakszerűen járt el.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.