Belföld

Kevesebb köztisztviselőt bocsátanak el

A korábban bejelentettnél 266-tal kevesebb, összesen 6655 dolgozónak kell azonnali hatállyal távoznia a központi közigazgatási és területi szervektől - számol be a Népszava a Magyar Közlönyben szerdán közzétett kormányzati létszámcsökkentésről szóló határozatból.

A kormány csak a karcsúsítás mértékéről döntött, annak költségvetési haszna tehát egyelőre kérdéses. A leépítés kiadásait előzetesen tízmillliárd, a bérmegtakarítást pedig húszmilliárd forintra becsülte a kormányzat. A tényleges összeget a pénzügyminiszternek kell november 20-ig felmérnie. A határozatban elrendelt leépítésben egyáltalán nem szerepel a Honvédelmi Minisztérium karcsúsítása, így a haderőreform miatti átalakítások sem jelennek meg benne. A korábbi közlésekkel ellentétben a Magyar Tudományos Akadémiánál sem rendelt el létszámcsökkentést a kormány.

Az egyes tárcák központi igazgatásában különböző mértékű a leépítés. A Miniszterelnökségnél 7,5, a belügyi tárcánál 9,2, a igazságügyinél 6,8, az agrárnál 9,1, a gazdasági és közlekedési, valamint a környezetvédelmi és vízügyi tárcáknál pedig 9,4 százalékkal csökken a létszám. Az oktatási tárcának dolgozói 8,5, a kulturális tárcának 7,6, sporttárcának 10,2, a pénzügyi tárcának pedig a 10,7 százalékát kell elküldenie. Az eredetileg tervezettnél kisebb mértékű elbocsátás elsősorban az adóhivatalt érintette kedvezően. A bejelentett tíz százalék helyett “csupán” a 8,3 százalékát kell a munkatársak közül elküldeni.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik