Belföld

Elmarad a németországi nyugdíjemelés

A német parlament alsóháza (Bundestag) csütörtökön a kormánytöbbség szavazataival elfogadta azt a szükségtörvényt, amelynek értelmében jövőre nem emelkednek a nyugdíjak Németországban.

Mivel a csomagban az is benne van, hogy a nyugdíjasnak a jövőben teljes egészében magának kell fizetnie a gondozási-ápolási szolgáltatásokra kötött biztosítást, és némi infláció is van Németországban, a nyugdíjak valójában kevesebbet érnek majd jövőre: a második világháború óta valószínűleg első ízben csökken a reálértékük.

Az intézkedés 19,5 millió nyugdíjast érint, akiknek – egy közvélemény-kutatás szerint – valamivel több mint a fele belátással fogadja a szociáldemokrata-zöld koalíció elképzeléseit. Az intézkedéssel elkerülik, hogy növekedjenek a dolgozó nemzedékek nyugdíj-hozzájárulási terhei.

A törvény értelmében a nyugdíjbiztosítók tartalékait a havi kiadás egyötödére csökkentik, és ezzel is megtakarítanak rövid távon hétmilliárd eurót. Hatszáz millió eurót takarítanak meg rövid távon azzal az intézkedéssel, hogy az új nyugdíjasok nem a hónap elején, hanem a hónap végén kapják kézhez pénzüket. Ez utóbbi lépéshez a Bundesratnak, a parlament ellenzéki többségű felsőházának is hozzá kell járulnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik