Belföld

Duplázott a Mazda

A jó európai üzletmenetnek és az euró-jen árfolyam alakulásának köszönhetően csaknem megduplázta működési profitját az öt legangyobb japán autógyár közül a legkisebb, a Mazda az üzleti éve első felében.

A szeptemberrel zárult hat hónapban a Mazda tiszta nyeresége megkétszereződött, 11,15 milliárd jenre, a működési nyeresége 94 százalékkal 28,43 milliárd jenre nőtt, a forgalma 4,3 százalékkal 1,209 billió jenre bővült, rendre az egy évvel azelőttihez képest.

Az egyharmad részt az amerikai Ford tulajdonában lévő Mazda a pénzügyi év egészére megerősítette profit-előrejelzését: 65 milliárfd jen működési nyereséget vár, 28 százalékkal többet az előző évinél, és 30 milliárd jenes tiszta nyereséget, 24 százalékkal nagyobbat az előző évinél. Forgalmát 2,5 billió jenre reméli, ez több a korábban jelzett 2,4 billiónál.

A Mazda üzletmenete különösen Európában alakult jól, ahol autóinak egyötödét értékesíti. A Mazda ott 36 százalékkal több, 124 ezer autót adott el az első üzleti félévben. Ezt több mint ellentételezte a hazai értékesítés visszaesését és az észak-amerikai eladások 10 százalékos csökkenését. Az Egyesült Államokban veszteséges lett a Mazda működése.

A Mazda 286 jenen zárt csütörtökön a tokiói értéktőzsdén, 9
jennel, azaz 3,05 százalékkal alacsonyabban a szerdainál. Az első üzleti félévben 32 százalékkal drágult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik