Belföld

Biztonságos országból nem érkezhet menekült az EU-ba

admin
admin

2003. 11. 06. 12:40

Felállítja a "biztonságos országok listáját" az EU igazságügyi és belügyi tanácsa. A listán azok az országok szerepelnek majd, amelyek állampolgárainak nincs "kézenfekvő okuk" kivándorolni és az EU-ban menedékjogot kérni.

A menedékjogi eljárás összehangolása érdekében három éve folynak tárgyalások az unió miniszterei között, s a politikai egyezmény megkötése az év végére várható. A belügyminiszterek nemrég egyeztek meg azoknak az országoknak az összeírásáról, ahonnan indokolatlannak ítélik a politikai okból történő kivándorlást.

Gyorsított nem

Amennyiben a lista elkészül, jelentősen gyorsul a menedékkérelmek elbírálásának folyamata: a “biztonságos országok” valamelyikéből érkező állampolgárok kérelmét gyorsított menetben bírálják majd el, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy gyorsan megkapja az elutasító választ letelepedési kérelmére. A miniszterek mai ülésükön folytatják a szabályozás előkészítését: azokat a kritériumokat definiálják, amelyek alapján egy ország biztonságosnak ítélhető.

Az emberi jogi szervezetek máris tiltakoztak a szóban forgó lista felállítása ellen, szerintük ez egyszerűen annak előkészítését szolgálja, hogy a menekültektől megtagadják a védelmet. Az Amnesty International attól tart, hogy a listán szereplő országok menekültjeit automatikusan, az egyedi eset megvizsgálása nélkül kiutasítják az adott EU-tagországból.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.