Belföld

Az alternatívok szerint az új hírközlési törvény nem csökkenti az árakat

A várhatóan januártól életbe lépő új elektronikus hírközlési törvény jelenlegi formájában hatástalan lesz a piacra, s nem csökkenti az árakat sem - közölte az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete (ATSzE) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a jelenlegi tervezet szerint az előfizetők és az alternatív szolgáltatók jogi lehetőségei korlátozottak maradnak, ezért nem tudnak fellépni az indokolatlanul magas árak ellen. Ezen túlmenően az előfizetők jelentős részének továbbra sem lesz valódi lehetősége másik szolgáltatót választani, ugyanis a törvény ezt a lépést súlyos szankciókkal sújtja.

Az ATSzE szerint a tervezet alapján még az internet széles körű elterjedését segítő törvényi intézkedések is legkorábban 9 hónappal később fejthetik ki hatásukat.

Az ATSzE a közleményben úgy véli, hogy a parlamenti vita előtt álló törvény tervezete a jelen formájában nem fogja beváltani a fogyasztók és az alternatív szolgáltatók előzetes reményeit, mivel a leendő törvény jelentősen korlátozza az új hatóságokat jogkörük gyakorlásában, és a törvény számos passzusa ellentétes az Európai Unió hatályos követelményeivel és gyakorlatával.

A közlemény szerint a törvény tervezetének első megjelenése óta az ATSzE folyamatosan részt vett annak véleményezésében és számos módosító javaslatot dolgozott ki azért, hogy a jelenlegi egyszereplős piacot olyan tényleges versenytér válthassa fel, aminek hatására érezhetően csökkenek az árak és javul a szolgáltatások minősége.

A tervezetbe azonban augusztus 11. és szeptember 30. között számos olyan radikális változtatás került be, amelyekhez a szakmának nem volt lehetősége érdemben hozzászólni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik