Belföld

Szükségállapot Sri Lankán

Szükségállapotot rendelt el szerdán Csandrika Bandaranaike Kumaratunga Srí Lanka-i elnök, megakadályozandó, hogy Ranil Vikremaszinghe kormányfő túlságosan nagy engedményeket tegyen a lázongó tamiloknak az éppen zajló békefolyamatban.

– Az éjfélkor életbe lépő intézkedés célja, hogy áttekinthessük az ország biztonsági helyzetét – közölte az államfő egy magas rangú tanácsadója. Ez az állapot tíz napon át tart majd, mert Srí Lankán legfeljebb ilyen hosszú időre lehet szükségállapotot kihirdetni a parlament jóváhagyása nélkül. Szükségállapot idején lehetséges az alapvető emberi jogok megsértésével bárkit őrizetbe venni, és egy évig fogva tartanai. Emellett ez idő alatt jelentős mértékben kiszélesedik az államfő ellenőrzési jogköre a média fölött.

A szükségállapotot egy nappal azután hirdették ki, hogy Bandaranaike asszony menesztette a Srí Lanka-i kormány három miniszterét. Mint arra hírügynökségi jelentések rámutatnak, az államfő döntései a közte és Ranil Vikremaszinghe kormányfő között dúló hatalmi harccal hozhatók összefüggésbe.

Bandaranaike nehezményezte, hogy a kormány túlzottan engedékeny volt a tamil lázadókkal folytatott tárgyalásokon. Szerinte a kormány veszélybe sodorta Srí Lanka szuverenitását, mert pénzügyi támogatást helyezett kilátásba a tamilok számára, ráadásul engedélyezné számukra önálló bírósági rendszer kiépítését.

Az ázsiai ország többségében tamilok lakta északi részén sorok alakultak ki a boltoknál és a benzinkutaknál, mert az emberek az erőszak kiújulásától tartva készletek felhalmozásába kezdtek. Az AP jelentése szerint a lázadók vezetője riadókészültséget rendelt el. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szóvivője útján abbéli aggodalmát fejezte ki, hogy a Srí Lanka-i események miatt megtorpanhat a békefolyamat. Adam Ereli kijelentette: Washington az ázsiai ország kormányának elkötelezett támogatója.

Az országban 1983 és 2001 között folyamatosan szükségállapot volt érvényben a központi kormányzat ellen fegyverrel harcoló Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű gerillaszervezet véres akciói miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik