Belföld

Szlovénia 2007-ben be akarja vezetni az eurót

admin
admin

2003. 11. 05. 14:33

Szlovénia, amilyen gyorsan csak lehet, szeretné bevezetni az eurót: az euróövezet előszobájának tekintett ERM-II-be való belépésre 2005 elején kerülne sor, és így két év elteltével, 2007-ben bevezethető lesz a közös európai valuta.

Anton Rop szlovén kormányfő a kormány gazdaságfejlesztési stratégiai tanácsának ülése után úgy nyilatkozott, hogy az ERM-II-be történő gyors belépés értelmetlen. A tanács úgy vélte, hogy ez a terv csekély kockázattal megvalósítható. Az idén decemberre 5,0-5,1 százalékos inflációval számolnak, jövőre 3,5-4 százalékkal. 2005-re az infláció célszáma 3 százalék, ezzel Szlovénia a maastrichti feltételeket ebben a tekintetben teljesíteni tudja.

A kormányfő szerint az ERM-II-be, majd az euróövezetbe való gyors belépés kötelezettségeket ró a szlovén kormányra, mindenekelőtt a költségvetési politika, az alacsonyabb kamat- és inflációs szint megteremtésében. Ennek érdekében, elsősorban 2005-ben kell önkorlátozó politikát folytatnia a kormánynak és a kiadások mérséklésére törekednie.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.