Belföld

Érvénytelen a diákhitel keddi kötvényaukciója

Diákhitel Központ (DK) Rt. érvénytelennek nyilvánította a november 4-ei kötvényaukciót, bár a befektetők többszörösen túljegyezték a felajánlott paketteket.

A 2 év 4 hónap futamidejű, évi fix 8 százalékos kamatozású kötvényekből felkínált 8 milliárd forintos csomagra közel 21 milliárd forintnyi, a most indítani szándékozott 5 éves futamidejű, változó (3 hónapos BUBOR + 0,15 százalék) kamatozású kötvényekből felkínált 2 milliárd forintos csomagra pedig 3,7 milliárd forintnyi ajánlat érkezett.


A DK a kibocsátási tájékoztatóban is szereplő azon jogára hivatkozott, amely szerint a számára kedvezőtlen, az aukció lezárásának időpontjáig bekövetkező piaci változások, így különösen az állampapír piaci hozamok legalább 50 bázispontos elmozdulása esetén elállhat eladási ajánlatától. Október 31-én a 3 éves futamidejű állampapírok referenciahozama 111 bázisponttal – 8,47-ről 9,58 százalékra -, az 5 éves futamidejű állampapíroké 107 bázisponttal – 7,97-ről 9,04 százalékra – emelkedett.


A társaság kibocsátási menetrendje szerint a következő aukció december 11-én lesz. A novemberre tervezett kibocsátás nem okoz fennakadást a hallgatói hitelek finanszírozásában, a DK-nak ugyanis más forrásbevonási lehetőségei is vannak. A társaságnak egyrészt 50 milliárd forintos, 2004. június 30-ig fennálló hitelkeret szerződése van a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-vel, s a keretnek korábbi adatok szerint eddig kevesebb mint a felét használta ki.


A DK tavasszal, pályázat útján kereskedelmi bankoktól is vont be forrást, így 6 milliárd forintos, egyéves lejáratú, újra feltöltődő (revolving) jellegű, készenléti (stand-by) hitelkerete van a CIB Bank Rt.-nél. A DK a legutóbbi folyósítás alkalmával, október 15-én 6,9 milliárd forint összegű hallgatói hitelt fizetett ki.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik