Belföld

A Novell felvásárolja a SUSE Linuxot

A Novell bejelentette, hogy szerződést kötött a SUSE Linux, a világ egyik vezető Linux cégének felvásárlásáról.

Az ügylet révén a Novell lesz az első cég, amely átfogó – asztali és szerver – Linux rendszereket kínál a vállalati felhasználóknak. Ezáltal a Novell lesz az egyetlen egymilliárd dolláros cég, amely Linux disztribúcióval, és világszerte elérhető műszaki támogatással rendelkezik, sőt, az IBM és a Novell tárgyalásokat folytat a Novell/SUSE Linux kereskedelmi szerződés meghosszabbításáról az IBM eServer termékvonal támogatásához – írja a FigyelőNethez is eljuttatott közlemény.


210 millió dollárért vették meg a SUSE Linuxot

 A SUSE Linuxról

Az 1992-ben alapított SUSE Linux a Linux szoftverek és szolgáltatások egyik vezető szállítója. A legnagyobb, erre a célra fenntartott Linux kutató-fejlesztő csapattal rendelkező SUSE LINUX vállalati felhasználásra kész szoftvereket és szolgáltatásokat kínál, melyek a nyílt forráskód közösség innovációs és gyors piacra viteli lehetőségeit, valamint függetlenségét használják ki. A magánkézben lévő vállalat központja Németországban, Nürnbergben található, a SUSE Linux– üzletei partnereivel együttműködve – a világ minden táján kiszolgálja ügyfeleit.

A SUSE Linux nyílt forráskód területén szerzett tapasztalatára és a Novell világszínvonalú hálózati és személyazonosság-kezelési megoldásaira, támogatására, képzéseire és tanácsadási szolgáltatásaira építve a Novell a jövőben a Linux rendszereket és azok összes komponensét képes szállítani – a szerverektől az asztali gépekig –, és a szervezetek számára biztonságos, megbízható és kiforrott Linux alapokat tud biztosítani – a közlemény szerint. A Novell 210 millió dollárnyi készpénzért vásárolja fel a SUSE Linuxot. A felvásárláshoz szükséges a hatóságok és a részvényesek engedélye. A Novell az első pénzügyi negyedév végére (2004 január) tervezi a felvásárlás befejezését.

A SUSE Linux felvásárlása a Linux szerverek és munkaállomások területén vezető Ximian augusztusban történt felvásárlását követi, és azt mutatja, hogy a Novell továbbra is elkötelezett a Linux megoldások teljes termékskálájának kialakítása mellett. A Ximian és SUSE Linux felvásárlás egyaránt erősíti a Novell elkötelezettségét a nyílt forráskód modell és a nyílt forráskód fejlesztői közösség támogatása mellett.


 A tanácsadók

A Novell pénzügyi tanácsadója a tranzakció során a Citigroup Global Markets Inc. volt. A Clifford Chance Punder a Novell jogtanácsosaként működött közre. Az Arma Partners volt a SUSE Linux és részvényesei pénzügyi tanácsadója. A Freshfields Bruckhaus Deringer a SUSE Linux és részvényesei jogtanácsosaként vett részt az ügyletben. A SUSE Linux befektetői az e-Millenium 1, az AdAstra Erste Beteiligungs-gesellschaft mbH és az APAX Partners & CO.

Tárgyalások az IBM-mel


A Novell azt is bejelentette, hogy az IBM 50 millió dollárt kíván Novell elsőbbségi részvényekbe fektetni. Emellett a Novell és IBM tárgyal a jelenleg az IBM és SUSE Lingux közötti szerződés meghosszabbításáról a SUSE Linux IBM eServer és középkategóriás termékein történő további támogatáshoz, valamint a SUSE Linux termék- és marketingtámogatásáról. E szerződések akkor lépnek érvénybe, amikor a SUSE Linux felvásárlása befejeződik.

A SUSE Linux a különböző szervezetek különböző igényeinek megfelelően a Linux szerver- és munkaállomás megoldások széles skáláját kínálja. A SUSE Linux Enterprise Server 8 a közepes és nagy méretű cégek számára a legfontosabb hálózati szolgáltatásokat kínálja a kulcsszerepet betöltő környezetekhez szükséges magas fokú elérhetőséggel és skálázhatósággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik