Belföld

Niki Lauda menti meg az Aero Lloyd légitársaságot

A háromszoros Forma 1-es világbajnok Niki Lauda többségi részesedést szerez a csődbe jutott német Aero Lloyd légitársaság osztrák leányvállalatában. Ezt az illetékes német bíróság kedd esti döntése teszi lehetővé - jelentette be szerdán Bécsben Lauda.

Lauda az Aero Lloyd Austria 51 százalékát az eddigi többségi tulajdonostól, a német Michael Wolkensteintől veszi meg. A vételár nem ismeretes. A légitársaság újraindításához 4 millió euró friss tőkére van szükség.

Lauda a téli idényben két Airbust, a nyári szezonban négy Airbust akar üzemeltetni. Lehetséges célállomásként Lauda Olaszországot, Skandináviát, Franciaországot és Kelet-Európát nevezte meg, ahol még alig üzemelnek olcsó légijáratok. A cél: olcsó, de minőségi repülőjáratok működtetése, főként a fiatal korosztályra számítva – magyarázta. A légitársaságnak még új nevet kell találni, mert a Lauda név foglalt: az Autrian Airlines csoporthoz tartozó Lauda Airben szerepel.

A teljes Aero Lloyd átvételére nincs opció – mondta Lauda bécsi sajtóértekezletén. Az osztrák rész átvétele azért egyszerű, mert azt a csőd nem érinti, és nincs adóssága. Az Austrian Airlines szerda délben 6,66 euró volt a bécsi értéktőzsdén, 0,11 euróval, azaz 1,62 százalékkal olcsóbb a keddi zárónál. Szerdán 6,79 eurón nyitott. Ötvenkét héten belül 7,89-5,71 euró között változott az ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik