Belföld

Nagy Imre a mozivásznon

Nagy Imre és Kádár János története egy Shakespeare-i királydráma - mondta Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendező, aki ebben a hónapban fejezi be Nagy Imréről szóló filmjét.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tragikus sorsú miniszterelnökéről magyar-szlovák-lengyel koprodukcióban készülő nagyjátékfilm nemzetközi bemutatóját jövő májusra tervezi a rendező.

A temetetlen halott – Nagy Imre naplója című film nem egyszerűen idézi, hanem megeleveníti a történelmet. Mészáros Márta készülő filmjének munkakópiájából egy részletet már levetíthettek a sajtó számára. A forgatás befejezése és az utómunka azonban még hátravan. A mártír miniszterelnökről készülő első játékfilmben keveredik a dokumentum és a fikció. A kettő egyvelege, és a hiteles játék ad egy olyan alkotást, ami személyesen átélhetővé teszi a néző számára mindazt, ami Nagy Imrével történt. 1956 novemberétől a kivégzésig terjedő két évig, majd egészen az újratemetésig. A Kossuth-díjas rendező célja éppen az átélhetőség megteremtése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik