Belföld

Mol-PKN: összeolvadás vagy kereszttulajdonlás

A Mol Rt. már 2001 óta komoly és folyamatos tárgyalásokat folytat a lengyel PKN Orlen olajvállalattal a két cég erőinek valamilyen szintű egyesítéséről - mondta a Mol Rt. vezérigazgatója szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

Mosonyi György erről az MTI érdeklődésére beszélt a Reuters brit hírügynökség keddi értesülésére reagálva, miszerint elképzelhető, hogy Magyarország és Lengyelország még ebben a hónapban előzetes megállapodást köt a két vállalat kapcsolatának szorosabbra fűzéséről. A vezérigazgató hangsúlyozta: a cél a Mol és a PKN Orlen együttműködése, de a tárgyalások részleteiről csak akkor érdemes beszélni, ha már konkrétumokról tudnak beszámolni.


“A Mol Rt. 1999-ben meghirdetett stratégiája a regionális konszolidáció, azaz, hogy a Balti tengertől az Adriáig húzódó térségben egységes olajcsoport jöjjön létre. Ennek megvalósulási formái azonban különbözőek lehetnek” – utalt rá Mosonyi György. A Reuters információi szerint a két olajcég jövőjével kapcsolatban az egyik lehetséges megoldás a kereszttulajdonlás, amely 2006-ra teljes összeolvadássá terebélyesedne.


A lengyel állam a PKN-ben 28 százalékkal, a magyar állam a Mol-ban 23 százalékkal részesedik. A terv része, hogy a PKN vásárolna a Mol által kibocsátandó új részvényekből, a Mol az ebből származó készpénzből venne PKN részvényeket. A hírügynökség forrásai szerint a megállapodást Medgyessy Péter miniszterelnök írhatja alá, aki november 19-én Lengyelországba látogat.


Mosonyi György szerdai, pécsi sajtótájékoztatóján szólt a cég elmúlt években elért eredményeiről és jelenlegi beruházásairól, jövőbeni fejlesztési elképzeléseiről is. Megemlítette, hogy a cég a sikeresen működő szibériai vegyes vállalata segítségével 2005 végére megduplázza kőolajtermelését, amely jelenleg évi 1,1 millió tonna. Szibériában annyit termelnek egyetlen vállalattal, mint Magyarországon összesen. Kitért arra is, hogy jelentős eredményeket értek el benzinkút-hálózatuk bővítésében: például Romániában országos lefedettséget értek el azzal, hogy az eddigi 50 mellé további 23 kutat vásároltak, ezen kívül Szlovéniában szerdán adnak át 3 újabb töltőállomást.


Mosonyi György szólt a vállalat Pakisztánban és Jemenben folytatott kutatásairól is. A Mol Rt. egy nemzetközi konzorcium tagjaként, 10 százaléknyi részesedéssel szeizmikus méréseket végez szénhidrogének felkutatására. Pakisztánban a közelmúltban egy 20 milliárd köbméter gázt rejtő gázmezőt sikerült felfedezni, és már folynak a tárgyalások az elszállításhoz szükséges csővezetékek kiépítéséről. Jemenben több mezőben kőolajnyomokat találtak, és rövidesen döntenek a kutatási program folytatásáról.


A vezérigazgató kitért rá, hogy hosszabb távú elképzeléseik között szerepel a magyar és a horvát gázvezetékrendszer összekötése. A beruházás költségét 10 milliárd forintra becsülik, ezzel lehetővé válna gáz szállítása Magyarországról Horvátországba.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik