Belföld

Az MNB a PSZÁF-törvénymódosítás visszavonását javasolja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozottan ellenzi a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről (PSZÁF)szóló törvény módosítását, és úgy ítéli meg, hogy azok súlyosan sértik a felügyeleti munka függetlenségét, a javaslat visszavonását javasolja a kormánynak.

A jegybank szerdai közleményében hangsúlyozza: a jegybanktörvény szerint a pénzügyi rendszert érintő valamennyi változtatásról ki kell kérni az MNB véleményét. Ennek ellenére a kormány úgy nyújtotta be a Parlament elé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéről szóló törvény módosítását, hogy az MNB véleményét csak formálisan kérte ki, de azt nem vette figyelembe.


Véleményében az MNB megerősítette, hogy a PSZÁF a hatályos törvényi előírások mellett megfelelően, a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását erősítve végzi tevékenységét, ezért a szervezetét és vezetői struktúráját alapjaiban módosító tervezetet indokolatlannak és feleslegesnek tartja. Az MNB határozottan ellenzi a felügyeletre vonatkozó jogszabályok átalakítását, és úgy ítéli meg, hogy azok súlyosan sértik a felügyeleti munka függetlenségét. A közlemény szerint a tervezet olyan jogköröket ad a pénzügyminiszternek, amelyek ellentmondásban vannak a függetlenség nemzetközi követelményeivel. Elfogadhatatlan a személyi és intézményi függetlenség korlátozása, csorbítása, a felügyelet szervezetének felesleges megkettőzése.


Ugyanakkor azok a szükséges változtatások, amelyek elősegíthetnék a felügyeleti munka hatékonyságát, például a PSZÁF önálló rendeletalkotási jogkörének megteremtése, teljes mértékben hiányoznak a tervezetből – áll a közleményben. Az MNB véleményében kifejtette, hogy a kormány által jelzett cél, a felügyeleti függetlenség erősítése, illetve az ellenőrzés hatékonyságának növelése a tervezet szerint nem valósul meg, a beterjesztett javaslatok ezzel éppen ellentétesek, és ezért a pénzügyi stabilitást veszélyeztetik.


A tervezet várható negatív hazai és nemzetközi visszhangja ronthatja hazánk megítélését, és csorbíthatja nemzetközi tekintélyünket – fogalmaz az MNB. A tervezetben számos következetlenség, ellentmondás, technikai hiba van. Annak színvonala, és a benyújtást megelőző egyeztetési eljárás hiányosságai a tervezetet méltatlanná teszik arra, hogy az a Parlament elé kerüljön – áll a közleményben.


 

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.