Belföld

Medgyessy és a Paksi Atomerőmű üzlete

Vita alakult ki a Paksi Atomerőmű Rt. és a Magyar Paribas Rt. közötti 1991-es szerződésről. A megállapodást az akkor üzletemberként tevékenykedő Medgyessy Péter is aláírta. Az erőmű volt vezére cáfolja a fideszes vádakat.

“A szocialisták úgy jártak a paksi atomerőműre, mint éhes darazsak a húsosfazékra” – idézte a Magyar Hírlap Koltai Tamást, a paksi üzemzavart vizsgáló bizottság fideszes elnökét. Koltai egy olyan szerződés kapcsán nyilatkozott, amelyet 1991-ben egy francia bank nevében Medgyessy Péter írt alá. Az MSZP szerint viszont az ellenzék érdemi munka helyett politikai támadásra használja a testületet.


A volt vezérigazgató cáfolja Koltait


Pónya József, az erőmű 1991. december 31-ével nyugdíjazott vezérigazgatója ugyanakkor a Magyar Hírlapnak cáfolta, hogy a bank nem teljesítette azt a szerződést, amelyet most a fideszes Koltai Tamás bírál. “A franciák ebben az időszakban tettek ajánlatot arra, hogy hitelből megépítenének két blokkot Pakson, amit később energiával törlesztett volna Magyarország. Nálunk csak műszaki szakemberek voltak, nem futhattunk bele valami rossz konstrukcióba, hiszen több százmilliárd forintról volt szó. Ezért én magam kerestem meg Medgyessy Pétert, hogy segítsen” – nyilatkozta Pónya.


 Gyurcsány megbízása

Korábban Gyurcsány Ferenc jelenlegi sportminiszter cége, az Agóra Marketing Kft. kötött PR-tanácsadói szerződést a Paksi Atomerőművel. A Fidesz képviselője, Koltai Tamás ezt is kifogásolta előzőleg.

Magyar Nemzet: Medgyessy Gyurcsányhoz hasonlít


A Magyar Nemzet így minősíti az esetet: “Gyurcsány Ferenc után Medgyessy Péter miniszterelnökről is kiderült, hogy – mai áron – közel 100 millió forint értékű megbízása szerződést kötött egy cég képviseletében a Paksi Atomerőművel 1991-ben.” Az erőmű ellenőrző testülete később kifogásolta a megállapodás egyes részleteit – írja a Magyar Nemzet.

Az üggyel kapcsolatban a FigyelőNet is megkapta a Koltai Tamás bejelentését magyarázó háttéranyagot. Eszerint “a Paksi Atomerőmű és a Magyar Paribas Részvénytársaság között 1991 januárjában létrejött szerződés szerint a Paksi Atomerőmű negyedévente másfélmillió forint plusz áfa általánydíjat fizetett a Medgyessy Péter vezette cégnek gazdasági-pénzügyi tanácsadói feladatokért. A lefolytatott belső vizsgálat szerint ez az összeg a legmagasabban kvalifikált mérnöknap díját is meghaladta egy főre és egy napra vetítve.”


Havi két szóbeli konzultáció


“A díjazásért cserében a Magyar Paribas Részvénytársaságnak a szerződés szerint havonta két alkalommal kellett konzultáció keretében (szóban)átadnia ismereteit. A belső vizsgálat valójában nem talált olyan szervezetet, amely munkája során hasznosította volna a szóban átadott ismereteket. A teljesítés megtörténtéről nem állnak rendelkezésre írásos anyagok (teljesítésigazolás nem készült), és a szerződés tárgya szerint illetékes vezető beosztású alkalmazottak között nem található olyan, aki a Medgyessy Péter vezette cég konzultációs partnere lett volna. A Paksi Atomerőmű a szerződést 1992. augusztus 31-ével felbontotta. Az rt. igazgatósági elnöke által a vezérigazgatónak címzett 1993 márciusi levél megállapította: nem kizárhatóan az atomerőművet e szerződés kapcsán kár érte” – fogalmaz a fideszes politikus által szerkesztőségünkhöz is eljuttatott háttéranyag.

A Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter szerződéseiben foglalt díjazásoknak még a nagyságrendje is kísértetiesen hasonlít egymásra, hiszen ami 1991-ben meghaladta a tízmillió forintot, az ma már szintén százmilliós tételnek tekinthető – utal Koltai közleménye a sportminiszter és a miniszterelnök korábbi ügyleteire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik