Belföld

London szerint az MNB a lehetetlenre vállalkozik

A kötvénypiaci likviditáshiány enyhítését célzó beavatkozással a magyar jegybank olyan hármas célt vállalt magára, amelynek egyidejű teljesítése nem lehetséges - áll az egyik vezető londoni befektetési ház szerdai elemzésében.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének (DrKW) napi európai feltörekvő piaci jelentése szerint a bank úgy tudja, hogy az MNB a hét első napján 12 milliárd forint, a másodikon 8-18 milliárd forint értékben vásárolt az államkötvény-piacon. Az intervenció célja az adósságpiacon kialakult szűk likviditási keresztmetszet feloldása, a jegybank beavatkozásának azonban több jelentős mellékhatása is van – áll az elemzésben.


A DrKW szerint a hozamcsökkentő célú nyílt piaci intervenció “homokot szórt a pénzügypolitika gépezetébe”, ugyanis a nemzeti bank, amely már eddig is az infláció- és az árfolyamcél-követés kettős politikáját folytatta, a hozamcélkövetés beiktatásával egy harmadik fő elemet is felvett prioritásai közé. A három cél egyidejű teljesítése azonban lehetetlen, és csak még homályosabbá teszi a bank kommunikációját arról, hogy melyik is a valós cél – áll a londoni Dresdner-jelentésben.


A befektetési bank szerint emellett a kötvényvásárlás közvetett – jóllehet korlátozott és valószínűleg időleges – állami finanszírozást jelent. A központi likviditás-injekció, amely a bank becslése szerint a monetáris bázis 1,1-1,6 százalékának felelt meg, ráadásul a kívánt hatás ellenkezőjét érheti el, mert a monetáris viszonyok ilyen mértékű lazítása – ha folytatódik – nagy valószínűséggel nem fogja támogatni a forintot – áll a DrKW szerdai londoni elemzésében.


A DrKW szerint a nemzeti bank fellépése önmagában jó eséllyel nem fogja helyreállítani a nyugalmat a forint- és az adósságpiacon, mert a pénzügypolitika belső ellentmondásokkal terhes, és ezt súlyosbítja a döntő mértékű költségvetési kiigazítás elmaradása. A forint ebben a helyzetben továbbra is sebezhető, ami miatt magas a monetáris szigorítás kockázata – írták a Dresdner londoni irodájának elemzői.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik